Hlavní obsah

Američan urážel muslimky a pak ubodal lidi, kteří je bránili

• Aktualizováno

Pětatřicetiletý Američan, který v příměstském vlaku v Portlandu na západě USA urážel dvě mladé muslimské ženy, ubodal dva cestující, kteří se žen zastali. O tragickém incidentu informoval zpravodajský web BBC. Podle agentury AP byl útočník v minulosti trestaný kvůli loupeži a únosu.

Foto: Police Portland, Reuters

Jeremy Joseph Christian na policejním snímku

Článek

Dvě mladé muslimky, z nichž jedna měla na hlavě šátek, obtěžoval 35letý Jeremy Joseph Christian v pátek odpoledne místního času v příměstském vlaku v Portlandu. Podle svědků na dívky křičel, že by všichni muslimové měli zemřít, protože léta zabíjejí křesťany.

Foto: Jim Ryan/The Oregonian , AP

Místo činu

Foto: Jim Ryan/The Oregonian, AP

Vyšetřování na místě činu

Dva cestující, kteří se žen zastali, pobodal Christian tak vážně, že jeden z nich zemřel na místě a druhý po převozu do nemocnice. Další muž utrpěl lehká zranění. Policie útočníka krátce po činu zadržela.

Rada americko-islámských vztahů v souvislosti s útokem vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se postavil proti islamofobii, která je v USA podle ní na vzestupu. Rada šéfa Bílého domu také obvinila, že rostoucí nenávist vůči muslimům souvisí s jeho výroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám