Hlavní obsah

V jaderném komplexu v USA se zřítila část tunelu s radioaktivním odpadem

Hanford
Aktualizováno

V jaderném komplexu v Hanfordu na západě USA se zhroutila část tunelu, ve kterém je skladován radioaktivní odpad. Radiace podle úřadů neunikla. Několik stovek zaměstnanců elektrárny ve státě Washington se ale muselo ukrýt. Komplex má pověst zamořeného a nebezpečného jaderného zařízení, upozornil deník The Independent.

Foto: Handout, Reuters

Jaderný komplex v Hanfordu

Článek

K incidentu došlo v úterý místního času a jeden z manažerů elektrárny rozeslal zaměstnancům zprávu, aby „zajistili ventilaci ve své budově a vyvarovali se konzumace potravin a pití“. Mluvčí elektrárny v Hanfordu ale později prohlásil, že k úniku radiace nedošlo a nikomu se nic nestalo.

To, že radiace neunikla, potvrdily i americké úřady. Americké ministerstvo energetiky nicméně uvedlo do provozu své středisko pro mimořádné situace. Příčina nehoda se stále vyšetřuje.

Podle stanice CBS News se úřady domnívají, že se část tunelu zřítila kvůli stavebním pracím, které dělníci nad podzemním komplexem provádějí.

Komplex, kde se zhroutil tunel. Podle reprotérky televize King se nachází pod oranžovou vlajkou.

Americký Černobyl 

Tunel byl však podle informací Independentu vysoce kontaminovaný. Byly v něm mimo jiné vagóny, v nichž jsou přepravovány palivové tyče pro jaderné elektrárny. Server v této souvislosti napsal, že se o elektrárně hovořilo jako o „podzemním Černobylu”, kde dřív nebo později dojde k jaderné havárii.

Jaderné zařízení Hanford ve státě Washington je národní technickou památkou. Tamní reaktor B je prvním nukleárním reaktorem na světě, vyprodukoval plutonium pro první jaderný výbuch, který se uskutečnil ve státě Nové Mexiko 16. července 1945, a pro bombu svrženou na japonské Nagasaki 9. srpna 1945.

Během studené války hanfordské reaktory produkovaly plutonium pro výrobu dalších jaderných bomb. V současné době patří areál k nejzamořenějším v USA, likvidace odpadu se odhaduje na několik desítek let, napsala ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám