Hlavní obsah

Plán popravit v Arkansasu osm lidí se hroutí

Washington

Nejvyšší soud v americkém státě Arkansas zastavil vykonání popravy dvou odsouzenců, kteří měli být usmrceni o dnešní noci. Oznámila to agentura AP. Tyto dvě popravy měly být první z naplánované série osmi exekucí během 11 dnů.

Foto: Profimedia.cz

Popravčí cela

Článek

Soud v tomto případě vyslyšel námitky právníků obou vězňů, čekajících již déle než 20 let v cele smrti. Právníci si stěžují, že jejich klientům bylo odepřeno vyšetření nezávislými odborníky na duševní zdraví, ačkoliv jeden z vězňů má dlouhý chorobopis duševních onemocnění a intelekt druhého spadá do kategorie mentálního postižení. Americký nejvyšší soud má vyslechnout argumenty v této při za týden.

V Arkansasu měla podle původního plánu, označovaného za bezprecedentní, začít v úterý série osmi poprav během jedenácti dnů. Avšak federální soud plán pozastavil na žádost právníků vězňů, kteří podali stížnost proti rychlému sledu poprav a použití sporného sedativa ve smrticí injekci. Proti tomuto rozhodnutí se Arkansas odvolal.

Popravy osmi odsouzenců, schválené arkansaským guvernérem Asou Hutchinsonem, měly být postupně provedeny od 17. do 27. dubna. Odsouzení spáchali trestné činy mezi lety 1991 a 2000 a všichni už vyčerpali možné opravné prostředky proti rozsudkům smrti. Popravy byly naplánovány s ohledem na to, že na konci měsíce vyprší lhůta pro použití arkansaských zásob midazolamu, jedné z látek používaných ve smrticí injekci.

Již v pátek jiný soudce zakázal použití smrticí injekce na základě stížnosti dodavatele na zneužití jedné své látky k exekuci. Dodavatelská společnost oznámila, že látku prodala státu Arkansas k lékařským účelům, nikoli k popravám. Slyšení v této věci soudce stanovil na úterý 18. dubna, tedy na den po plánovaném začátku exekucí.

Anketa

Zavedli byste do našeho právního systému opět trest smrti?
Ano
72,1 %
Ne
26,7 %
Nevím
1,2 %
Celkem hlasovalo 3848 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám