Hlavní obsah

Venezuelský prezident ujížděl před sprškou vajec

– Caracas

Před záplavou vajec a dalších předmětů musel prchnout ve městě San Félix venezuelský prezident Nicolás Maduro, který se poprvé objevil na veřejnosti od začátku nové vlny protestů v zemi stižené vleklou politickou krizí. Socialistický vůdce vyrazil v úterý mezi své příznivce v tradiční baště levice na jihu země, kde však narazil na nebývalý odpor, uvedl ve čtvrtek deník El País.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Maduro jel na oslavu  200 let od místní bitvy během revoluce proti španělské nadvládě. Davem projížděl v otevřeném terénním voze. Přenos z úterní manifestace vysílala státní televize, nad kterou má má kontrolu prezident.

Krátce poté, kdy komentátor mluvil o tom, jak „lid vyrazil do ulic podpořit prezidenta”, přilétl směrem k Madurovi první předmět a televize divákům okamžitě nabídla záběr na sochu revolucionáře Simona Bolívara.

Prezident obklopený ochrankou ujížděl z akce vyprovázen záplavou vajec, kamení a hlasitými urážkami.

Policie podle zdrojů španělského listu El País zadržela pět lidí, opozice se však obává výraznější reakce. V minulém podobném případě, kdy na prezidenta v září zaútočili obyvatelé města Villa Rosa ve státě Nueva Esparta na severovýchodě země, zabavovala policie lidem mobilní telefony s nahrávkami události. Šéf webu Reporte Confidencial, který tehdy záznam z akce odvysílal, dnes sedí ve vězení.

Protesty proti Madurovi sílí 

Venezuelská opozice zahájila koncem března další vlnu protestů proti Madurově vládě, která podle ní přivedla zemi do hluboké ekonomické i politické krize. Nejnovější protesty v ulicích vypukly poté, co koncem března nejvyšší soud rozhodl převzít pravomoci parlamentu, v němž má většinu opozice. Po vlně kritiky i ze zahraničí soud svůj verdikt odvolal.[celá zpráva]

Hněv značné části Venezuelanů však přiživil další krok režimu, který zakázal vykonávat 15 let veřejné funkce opozičnímu vůdci Henriqueu Caprilesovi, který v minulých prezidentských volbách jen těsně prohrál s Madurem.[celá zpráva]

Středeční oslavy byly prvním veřejným vystoupení Madura od začátku posledních protestů.

Opozice chce protestech pokračovat. Podle aktuální bilance si dosud demonstrace vyžádaly nejméně pět obětí. Již dříve média informovala o třech mrtvých lidech, ve čtvrtek pak guvernér venezuelského státu Lara Henri Falcón oznámil, že při protestech ve městě Barquisimeto byli zastřeleni dva lidé – dospělý muž a mladistvý. Podle deníku El Impulso je zastřelili ozbrojení přívrženci Madurova režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám