Hlavní obsah

Soumrak venezuelské demokracie? Nejvyšší soud převezme kompetence parlamentu

– Caracas

Venezuelský nejvyšší soud ve středu rozhodl, že převezme kompetence venezuelského parlamentu. Verdikt zdůvodnil tím, že zákonodárný sbor už delší dobu neplní různá rozhodnutí tohoto soudu, informovala o tom ve čtvrtek agentura EFE. Soud už loni zneplatnil řadu zákonů přijatých poslanci.

Foto: Marco Bello, Reuters

Soudci nejvyššího venezuelského soudu

Článek

„Jelikož trvá situace pohrdání soudem a neplatnosti výkonů Národního shromáždění, tento soudní dvůr zajistí, že parlamentní kompetence budou vykonávány přímo prostřednictvím tohoto soudu, aby byl zaručen právní stát,” uvádí se v rozhodnutí soudu.

Nejvyšší soud, nakloněný socialistickému prezidentovi Nicolási Madurovi, už přes rok blokuje práci parlamentu, v němž má od loňského ledna většinu koalice stran opozičních prezidentovi. Soud od té doby zrušil řadu zákonů přijatých poslanci.

Loni v září nejvyšší soud vynesl verdikt, že parlament je ve stavu odporujícím ústavě a že „pohrdá soudem”. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že v parlamentu od loňského ledna zasedali i tři opoziční poslanci, jejichž mandáty soud už v prosinci 2015 po jejich zvolení bez vysvětlení pozastavil.

Středeční výrok nejvyššího soudu přišel den poté, co poslanci vyzvali orgány veřejné správy, aby okamžitě uspořádaly volby guvernérů. Ty se měly konat už loni v prosinci a stále není jasné jejich datum.

Referendum v nedohlednu

Opozice se už rok marně snaží o uspořádání referenda o Madurově odvolání, čemuž ale vláda s pomocí nejvyššího soudu brání. Opozici se loni podařilo shromáždit více podpisů ke svolání referenda, než bylo v první fázi potřeba. Poté ale proces zastavila volební komise kvůli vyšetřování údajných podvodů při sbírání podpisů.

Koncem loňského října zahájila vláda a opozice za zprostředkování Vatikánu rozhovory o krizi v zemi, které ale postupně uvízly na mrtvém bodě. Obě strany se vzájemně obviňují, že neplní dohody. Opozice tvrdí, že vláda využila dialogu jen k tomu, aby zabrzdila konání referenda o odvolání hlavy státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám