Hlavní obsah

Trump zrušil část Obamových ekologických regulací. Končíme válku s uhlím, řekl

– Wasington

Americký prezident Donald Trump podepsal dekret, který ruší část regulace ochrany ovzduší zavedené bývalým prezidentem Barackem Obamou. Zrušil omezení emisí skleníkových plynů z elektráren či těžby uhlí. To podkope americkou snahu dostát závazkům v boji s globálním oteplováním. Podle Trumpa tyto kroky rozvážou ruce podnikatelům, podle ekologů je v ohrožení životní prostředí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump podepisuje dekret nařizující přezkoumání Doddova-Frankova zákona, který reguluje bankovní sektor. Trump rád zásobuje veřejnost fotografiemi, jak pilně podepisuje vládní nařízení, ta však z velké části nejsou konzultována s Kongresem.

Článek

„Moje administrativa končí válku s uhlím,” řekl Trump podle televize Sky News, než podepsal příslušné dokumenty.

Trumpův dekret otevírá cestu ke zrušení Obamova Plánu čisté energie, který zavázal americké tepelné elektrárny k omezení emisí, poznamenala agentura AP. Uvolňuje také omezení na poskytování federálních pozemků pro těžbu uhlí.

„Tato politika je v souladu s přáním prezidenta Trumpa dosáhnout energetické nezávislosti Spojených států,“ řekl vysoký představitel Bílého domu. Dodal, že co se týká klimatických změn, „chceme jít svou cestou a jednat podle svých postupů“.

Ekologické organizace vyjádřily zděšení. „Tyto akce jsou útokem na americké hodnoty a ohrožují zdraví, bezpečnost a prosperitu každého Američana,“ řekl CNN předseda organizace bojující proti klimatickým změnám NexGen Climate Tom Steyer.

„Trump záměrně likviduje programy, které vytvářejí pracovní místa a chrání náš vzduch a vodu, aby měly na náš úkor zisk firmy znečišťující ovzduší,“ dodal.  Ochránci životního prostředí jej chtějí napadnout u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám