Hlavní obsah

S USA za Kubu jednal Castrův syn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Tajná jednání o obnovení vzájemných vztahů Kuby se Spojenými státy po více než půl století vedl za kubánský režim syn prezidenta Raúla Castra Alejandro Castro Espín. Podle agentury AFP to řekl bývalý havanský arcibiskup, kardinál Jaime Ortega, který se rozhovorů účastnil jako zástupce Vatikánu. Vzbudil tím spekulace o budoucí roli Castra mladšího po ohlášeném odchodu jeho otce z prezidentského úřadu za necelý rok.

Foto: Profimedia.cz

Plukovník Alejandro Castro Espín

Článek

Jednapadesátiletý Castro Espín je podle AFP považován za jednoho z hlavních aspirantů na nejvyšší úřad, i když favoritem je nynější viceprezident, šestapadesátiletý Miguel Díaz-Canel.

Castro Espín je jediným synem prezidenta Castra, bratra před časem zesnulého bývalého vůdce Fidela. Raúl Castro už při obnovení svého mandátu v roce 2013 prohlašoval, že po skončení funkčního období skončí. Mandát mu doběhne zkraje příštího roku.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezidenti USA a Kuby Barack Obama (vlevo) a Raúl Castro

Castro Espín je armádní plukovník, který sloužil v intervenčních jednotkách za občanské války v Angole. Ačkoliv nebojoval na frontě, přišel během nasazení o zrak - podle některých zdrojů zcela, podle jiných částečně. Je to ale také vystudovaný elektroinženýr, má diplom v oboru mezinárodních vztahů a napsal knihu o USA a jejich mocenských krocích na celém americkém kontinentu v uplynulých dvou stoletích.

Syn kubánského prezidenta se drží většinou v ústraní, když se ale Raúl Castro v dubnu 2015 v Panamě setkal s americkým prezidentem Barackem Obamou, byl Castro Espín u toho.

Související témata

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama oznamuje změnu vztahl s Kubou

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Washingtonu zavlála vlajka Kuby

Před budovou amerického ministerstva zahraničí ve Washingtonu byla v pondělí vztyčena kubánská vlajka, která se v areálu úřadu připojila k desítkám vlajek...

Výběr článků

Načítám