Hlavní obsah

Federální soud pozastavil i nový Trumpův protimigrační dekret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oahu/Washington
Aktualizováno

Nový protiimigrační dekret prezidenta Spojených států Donalda Trumpa nezačne platit od čtvrtka, jak se předpokládalo. O pozastavení účinnosti ve středu rozhodl federální soud na Havaji, napsala agentura AP. Trump se proti verdiktu ohradil.

Foto: © Mike Segar / Reuters, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Středeční verdikt znamená, že havajský federální soudce Derrick Watson vyhověl žalobě, která žádala o předběžné zablokování dekretu. Havajská prokuratura žalobu postavila na tom, že obyvatele tohoto ostrovního státu USA nebudou moci navštěvovat jejich neameričtí příbuzní, kteří žijí v některé z šesti převážně muslimských zemí postižených Trumpovým zákazem.

Podle soudce je dekret neústavní, protože je zřejmé, že i když míří na občany šesti zemí, je jasné, že je zaměřen proti muslimům. Stát Havaj rovněž argumentovat tím, že exekutivní nařízení by poškodilo turistický průmysl a zkomplikovalo nábor zahraničních studentů a pracovníků.

Podle havajské prokuratury je exekutivní nařízení, které zakazuje vstup občanům šesti zemí do USA a které pozastavuje americké přistěhovalecké programy, diskriminační stejně jako lednový dekret. I ten tehdy soudy pozastavily.[celá zpráva]

Pobouřený Trump

Americký prezident Donald Trump tvrdě zkritizoval verdikt soudce, který podle agentury Reuters označil za bezprecedentní soudní přestřelení. „Tento verdikt nás v očích ostatních oslabí," řekl Trump s tím, že je připraven se bránit a případ dovést třeba i k nejvyššímu soudu. „A my vyhrajeme," dodal.

Proti verdiktu se ohradilo i americké ministerstvo spravedlnosti, které přislíbilo nařízení i v budoucnu hájit před soudem: „Ministerstvo spravedlnosti silné nesouhlasí s verdiktem federálního soudu, který je mylný v rozsahu i ve zdůvodnění.”  V prohlášení podle AP také poznamenalo, že dekret spadá do prezidentovy kompetence chránit bezpečnost země.

Americká vláda už počátkem týdne soudce požádala, aby předběžné opatření blokující platnost prezidentského dekretu nevydával. Argumenty proti dekretu označila za „čirou spekulaci”. Trumpova administrativa rovněž tvrdila, že nové nařízení je přepracované tak, aby respektovalo zákony USA.

Havaj: Jde o diskriminaci

Proti novému dekretu se vedle Havaje ohradilo několik dalších amerických států včetně Marylandu a Washingtonu, kde byl pozastaven i první protimigrační Trumpův dekret. Ty ale zřejmě počkají na výsledek aktuálního sporu, který pravděpodobně skončí u odvolacího soud v San Francisku.

Nový dekret, který Trump podepsal 6. března, na tři měsíce pozastavuje vydávání nových víz občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti.[celá zpráva]

Trumpovy dekrety omezující migraci

  • 27. ledna - Trump podepsal exekutivní příkaz o přísnějším prověřování imigrantů, který měl půlky března na 120 dnů pozastavit program USA o přijímání uprchlíků, do odvolání zakazoval vstup do USA migrantům ze Sýrie a dále na 90 dnů zakazoval vstup obyvatelům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.
  • 28. ledna - Proti Trumpovu příkazu byla podána první žaloba; podali ji právníci zastupující dva Iráčany zadržené po příletu do New Yorku.
  •  3. února - Federální soud v Seattlu dočasně zablokoval Trumpův dekret.
  •  5. února - Americké ministerstvo spravedlnosti se odvolalo proti soudnímu rozhodnutí, které dočasně zablokovalo dekret. Odvolací soud v San Francisku ale žádost ministerstva zamítl.
  •   9. února - Odvolací soud v San Francisku zamítl odvolání vlády USA proti rozhodnutí soudu v Seattlu.
  • 16. února - Trump ohlásil přípravu nového migračního dekretu.
  •  6. března - Trump podepsal nové nařízení, které na 90 dní zakazuje vstup do USA občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie, nikoli Iráku jako v případě původního nařízení. Nový dekret udává, že držitelů víz a trvalého pobytu v USA se zákaz netýká.
  •  9. března - Havaj zažalovala nový Trumpův migrační dekret. Podpořili ji Washington, Kalifornie, Maryland, Massachusetts a Oregon i ministr spravedlnosti státu New York.
  • 10. března - Ve Wisconsinu federální soudce rozhodl, že nařízení nelze uplatnit na dítě a manželku syrského uprchlíka, kterému již byl v USA udělen azyl.
  • 13. března - Americká vláda odmítla důvody, které vedly stát Havaj k žalobě.
  • 15. března - Federální soud na Havaji pozastavil platnost Trumpova nového dekretu, který měl začít platit 16. března.

Trump přitom vydání dekretu opakovaně odkládal. Jeho tým se snažil napsat nový dekret tak, aby vyhověl námitkám soudů, které pozastavily první protimigrační dekret. Ten totiž postihoval i majitele zelených karet, kteří měli pobyt v USA povolen. Navíc ze seznamu zemí vyřadil Irák

Reklama

Výběr článků

Načítám