Hlavní obsah

Trump nařídil CIA útočit drony na teroristy

Washington

Americký prezident Donald Trump zmocnil Ústřední zpravodajskou službu (CIA) provádět nálety bezpilotními stroji na podezřelé z terorismu. V noci na úterý o tom informoval list The Wall Street Journal. Pentagon ani CIA zprávu deníku nekomentovaly.

Foto: Efren Lopez/U.S. Air Force photo/Handout, Reuters

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

CIA už dříve na teroristy s pomocí bezpilotních letadel útočila. Bývalý prezident Barack Obama pravomoci tajné služby v této věci omezil a právo podnikat útoky přisoudil armádě. Čelil kritice kvůli civilním obětem útoků dronů a výtkám, že akce CIA nejsou pod dostatečnou kontrolou.

Obama jako standard určil postup, kdy CIA využívala své bezpilotní letouny a další zpravodajské zdroje k určení místa pobytu radikálů, samotný útok pak provedla armáda. To mělo zvýšit transparentnost. CIA, která jedná pod zpravodajským krytím, například nemusela zveřejňovat bilanci zabitých teroristů a civilistů, naopak armáda je nucena většinu informací volně poskytnout.

Rivalita mezi CIA a armádou

The Wall Street Journal Trumpovo nařízení, které dosud nebylo veřejně oznámeno a o kterém se dosud nevědělo, označil za jasný odklon od dosavadního přístupu v duchu spolupráce. Podle listu povede prezidentův krok k nové řevnivosti mezi armádou USA a CIA v otázce rozdělení úloh.

Trump po nástupu do funkce opakovaně hovořil o tom, že tažení proti teroristům a obzvláště proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) bude jednou z jeho priorit. Jeho nařízení však povede také k větší akceschopnosti. Bude-li útočit přímo průzkumný dron, sníží se pravděpodobnost, že by do příletu armádního stroje teroristé zmizeli. Zvýší se ale riziko, že budou zasaženi nevinní, protože se zkrátí čas na vyhodnocení informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám