Hlavní obsah

Žena střelce z Orlanda může z vazby, podle soudu není nebezpečná

– Washington

Vdova po střelci, který loni v červnu zabil v gayklubu v Orlandu na Floridě 49 lidí, může být propuštěna z vazby, neboť nepředstavuje nebezpečí pro veřejnost. Rozhodl o tom americký federální soud, podle něhož neexistuje důkaz, že by žena sdílela se svým manželem džihádistické přesvědčení.

Foto: Jim Young, Reuters

Policisté museli při záchraně lidí probourat díru ve zdi

Článek

Podle agentury AP je propuštění člověka obviněného v případě souvisejícím s terorismem velmi nezvyklé.

Jednatřicetiletá Noor Salmanová byla formálně obviněna z napomáhání terorismu a maření spravedlnosti. Její manžel Omar Mateen se před masakrem v orlandském klubu, kde 49 lidí zabil a 53 dalších zranil, přihlásil k teroristické ogranizaci Islámský stát. Šlo o nejhorší případ střelby v historii USA; Mateen byl zastřelen zasahujícími policisty.

Salmanová u soudu trvala na své nevině a popírala, že by mu v útoku pomáhala. Její obhájkyně prohlásila, že v případech souvisejících s terorismem je propuštění z vazby zcela výjimečnou věcí.

Vdova bude propuštěna na kauci za dva dny, které jsou zákonnou odvolací lhůtou pro federální vládu. Jako kauci za její propuštění a záruku toho, že neprchne před spravedlností, dala její matka a strýc v zástavu své domy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám