Hlavní obsah

Sankce zůstanou, dokud Rusko nevrátí Krym, řekla zástupkyně USA v OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Nová stálá zástupkyně Spojených států v Organizaci spojených národů Nikki Haleyová obvinila Rusko z eskalace konfliktu na východě Ukrajiny a prohlásila, že protiruské sankce budou platit, dokud Moskva nevrátí Ukrajině poloostrov Krym.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Zástupkyně USA v OSN Nikki Haleyová

Článek

„Považuji za nešťastné, že při svém prvním vystoupení (v Radě bezpečnosti) musím odsoudit agresivní počínání Ruska. To se stát nemělo. Chceme zlepšit vztahy s Ruskem. Ale katastrofální situace na východě Ukrajiny nás nutí jasně a důrazně odsoudit počínání Ruska,“ řekla velvyslankyně nominovaná prezidentem Donaldem Trumpem.

Uprostřed spekulací ohledně dalšího postupu Bílého domu vůči Rusku vzhledem k Trumpově chvále na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina během volební kampaně a příslibům zlepšení vztahů dala Haleyová najevo, že sankce jen tak brzy neskončí.

„Východní Ukrajina samozřejmě není jedinou částí země trpící kvůli agresivním krokům Ruska. Spojené státy nadále odsuzují ruskou okupaci Krymu a vyzývají k jejímu okamžitému ukončení. Krym je součást Ukrajiny. Sankce, které jsme kvůli Krymu zavedli, budou platit, dokud Ruská federace nevrátí Ukrajině kontrolu nad poloostrovem,“ prohlásila.

Docela přátelská debata

Ruský zástupce Vitalij Čurkin oponoval: Haleyové připomněl, že americká ústava začíná slovy „my, lid“ a že i lid Krymu v referendu jasně vyjádřil svou vůli připojit se k Rusku. „Ukrajinská krize nezačala na Krymu, ale státním převratem (v Kyjevě), podporovaným zvenčí,“ zdůraznil.

Nicméně Čurkin před novináři označil celou debatu za „docela přátelskou“ vzhledem k projednávanému tématu a vyslovil se pro zlepšení vztahů s USA, pokud se k tomu naskytne příležitost.

„Občas budou mezi námi vznikat rozpory v jednotlivých otázkách, ale na vaší práci bude v mnohém záviset, zda Rada bezpečnosti bude efektivně pracovat jako hlavní orgán zodpovědný za udržení mezinárodního míru a bezpečnosti,“ řekl Haleyové a popřál jí jako velvyslankyni úspěch.

Rusko anektovalo Krym v březnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě; připojení poloostrova nechalo schválit v referendu, které se odehrálo pod dohledem ruských vojáků.
Následovalo vypuknutí ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny, který si dosud vyžádal skoro 10 tisíc mrtvých. Navzdory dalšímu z dohodnutých příměří se boje nyní opět rozhořely a z eskalace se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

Reklama

Související články

Američané rozšířili protiruské sankce

Spojené státy v pondělí rozšířily seznam Rusů vystavených sankcím za porušování lidských práv. Oznámilo to ve Washingtonu ministerstvo financí, které seznam...

Výběr článků

Načítám