Hlavní obsah

Trumpův zákaz v praxi. V Egyptě zabránili šesti pasažérům odletět do USA

Káhira/Dubaj
Aktualizováno

V souvislosti s pátečním příkazem amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně omezit program USA pro přijímání uprchlíků, zamezili při sobotním letu z Egypta do Ameriky nastoupit do letadla celkem šesti pasažérům, napsala agentura Reuters. Proti příkazu prezidenta již byla podle CNN podána první žaloba a Írán oznámil, že v odvetě znemožní americkým občanům vstup do země.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Donald Trump podepisuje exekutivní příkaz.

Článek

Donald Trump v pátek podepsal exekutivní příkaz, kterým s okamžitou platností pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků. [celá zpráva]

Příkaz rovněž na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Týká se to sedmi států - Sýrie, Iráku, Iránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu.

Přezkoumání přijímacích mechanismů má podle prezidenta zajistit, aby se do Spojených států nedostali jejich nepřátelé.

Imigrační vízum nestačí

Šest pasažérů, kteří chtěli letět na newyorské Kennedyho mezinárodní letiště, nesmělo v Káhiře nastoupit do letadla, přestože měli platná imigrační víza, napsal Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje. Pět Iráčanů přiletělo z Irbílu. V egyptské metropoli chtěli přestoupit na let do USA, ale museli se letecky vrátit do Iráku. Šestým cestujícím byl Jemenec.

Na opatření v sobotu upozornila své pasažéry i katarská letecká společnost Qatar Airways. Cestující, kteří chtějí letět do USA a pocházejí ze států dotčených Trumpovým příkazem, byli upozorněni, že k cestě potřebují povolení k trvalému pobytu v USA (takzvanou zelenou kartu) nebo diplomatické vízum, které se týká cizích vlád, Spojených národů, některé mezinárodní organizace a Severoatlantické aliance.

Rozhodovat bude soud

Ve Spojených státech byla podána proti příkazu podána první žaloba. Podali ji právníci zastupující dva Iráčany zadržené kvůli tomuto opatření v pátek po příletu na newyorské Kennedyho mezinárodní letiště, informovala televizní stanice CNN.

Jeden ze zadržených Iráčanů byl na letišti zadržen, přestože měl zvláštní imigrační vízum, které obdržel v den Trumpovy inaugurace. Dostal je za to, že v Iráku pracoval pro vládu USA deset let od zahájení americké invaze v této blízkovýchodní zemi.

Druhý postižený získal vízum začátkem ledna, aby se mohl připojit ke své ženě a synovi, kteří již v USA jsou a mají status uprchlíků. Manželka pracovala pro americkou armádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám