Hlavní obsah

Trump pozastavil přijímání uprchlíků do USA. Syřané do země nesmějí vstoupit do odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v pátek podepsal exekutivní příkaz, který zavádí přísnější prověřování lidí přicházejících do Spojených států. Program USA na přijímání uprchlíků na 120 dní pozastavuje. Běžencům ze Sýrie zakazuje vstup do USA až do odvolání. Opatření má podle Trumpa zabránit „radikálním islámským teroristům” ve vstupu do země.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Sedmistránkový dokument dále na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Podle amerického ministerstva zahraničí se toto opatření týká Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, napsala agentura AP.

"Zavádím nová prověřovací opatření, abych udržel radikální islámské teroristy mimo Spojené státy. Nechceme je tady," řekl prezident. "Chceme přijímat pouze ty, kdo budou naši zemi podporovat," dodal.

CAIR chystá žalobu

Výbor americko-islámských vztahů (CAIR) uvedl, že v pondělí podá žalobu, ve které zpochybní ústavnost Trumpova příkazu. Podle CAIR neexistuje žádný důkaz, že uprchlíci jsou hrozbou pro národní bezpečnost. Neústavnost by podle některých právních expertů citovaných agenturou Reuters mohla spočívat v tom, že příkaz zároveň dává ministerstvu pro vnitřní bezpečnost prostor k upřednostnění běženců prchajících před náboženskou perzekucí. Trump již dříve uvedl, že tímto krokem chce pomoci křesťanům v Sýrii.

Během předvolební kampaně používal Trump ostrá vyjádření na adresu obyvatel muslimských zemí včetně příslibu zákazu vstupu všech muslimů na americké území, který později zmírnil.

Okamžitá platnost

Příkaz má okamžitou platnost a podle Reuters způsobil chaos a zmatení potenciálních cestovatelů s íránskými, iráckými, libyjskými, somálskými, súdánskými, syrskými a jemenskými pasy. Podle sdružení Muslimští advokáti by se i lidé s danými pasy a s takzvanými zelenými kartami, umožňujícími žít a pracovat ve Spojených státech, měli poradit s imigračními právníky, než vycestují ze země nebo se do ní budou chtít vrátit.

Trumpův příkaz odsoudili také představitelé Demokratické strany jako "neamerický". Podle nich poškodí pověst USA jako země, která je k imigrantům vstřícná. Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer v prohlášení napsal, že soše Svobody "tečou slzy". Zdůraznil, že přijímání běženců není jen humánní, ale také pomáhá ekonomice.

Reklama

Výběr článků

Načítám