Hlavní obsah

Konec světa je nejblíž od roku 1953, ukazují apokalyptické hodiny. Přeřídil je i Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Konec světa je nejblíže od roku 1953. Alespoň podle redakce časopisu Bulletin of Atomic Scientists, který spravuje a pravidelně posunuje minutovou ručičku pomyslných hodin posledního soudu. Po inauguraci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa se ručička hnula na za dvě a půl minuty dvanáct. Po dva předchozí roky přitom hodiny ukazovaly za tři minuty dvanáct.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Akademici ukazují hodiny "posledního soudu" na konferenci ve Washingtonu.

Článek

„Pravděpodobnost globální katastrofy je velmi vysoká. A my musíme velmi rychle přijmout opatření ke snížení rizika,“ stojí v odůvodnění vědeckého a bezpečnostního výboru magazínu Bulletin of Atomic Scientist.

Vědci upozornili na zuřící konflikty od Ukrajiny po Sýrii, na další jaderný test v Severní Koreji a nové napětí v Kašmíru mezi nukleárními velmocemi Indií a Pákistánem.

Připomněli také, že se mezinárodní společenství sice dohodou v Paříži zavázalo snížit škodlivé emise a bojovat proti změnám klimatu, ale zatím tyto sliby nezačalo prakticky naplňovat.

„Tato už tak hrozivá situace ve světě v roce 2016 tvořila pozadí pro nárůst hlučného národovectví včetně americké prezidentské kampaně, během níž Donald Trump, jenž se posléze stal vítězem, pronesl znepokojivé poznámky o užití a šíření jaderných zbraní a vyjádřil nedůvěru převažujícímu vědeckému konsenzu o klimatických změnách,“ upozornili autoři zprávy.

Tak šel čas s hodinami posledního soudu.

Bulletin of Atomic Scientist je akademický magazín, který v roce 1945 založili lidé, již se podíleli na projektu Manhattan, tedy na vývoji amerického jaderného arzenálu.

„Hodiny tikají, visí nad námi globální nebezpečí. Rozumní politici by měli vstát a vyvést lidstvo z bezprostředního rizika vyhynutí. Pokud tak rychle neučiní, měla by to místo nich udělat rozumná široká veřejnost,“ apeluje zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám