Hlavní obsah

Největší zóna volného obchodu nebude, Trump zrušil dohodu TPP

– Washington • Aktualizováno

Prezident USA Donald Trump odstupuje od dohody o Transpacifickém partnerství (TPP). V pondělí podepsal příslušný exekutivní příkaz. Dohoda 12 zemí ujednaná před dvěma lety předpokládala vytvoření největší zóny volného obchodu na světě.

Foto: ČTK/AP

Prezident Donald Trump podepisuje příkaz k odstoupení USA od dohody o Transpacifickém partnerství.

Článek

„Právě jsme udělali skvělou věc pro amerického dělníka,“ prohlásil Trump při podpisu.

Trump už během kampaně sliboval, že od dohody odstoupí. Podle něj jsou všechny dohody o volném obchodu pro USA nevýhodné, a předpokládá se, že prezident odstoupí také od smlouvy NAFTA o volném obchodu s Kanadou a Mexikem.

Dohoda USA s Japonskem, Malajsií, Austrálií, Novým Zélandem a dalšími zeměmi v oblasti Tichomoří předpokládala vytvoření největší zóny volného obchodu na světě. [celá zpráva]

Národní parlamenty však dohodu ještě neratifikovaly.

Zůstaňte, jinak vás zdaním, pohrozil korporacím

Prezident Trump se také v pondělí setkal se zástupci významných amerických firem jako Whirlpool, Johnson & Johnson či Lockheed Martin. Slíbil jim nižší korporátní daň, když nebudou přesouvat výrobu do zahraničí a zůstanou v USA. Těm, kdo tak neučiní, pohrozil tvrdým zdaněním.

„Masivně omezíme regulace,“ slíbil Trump, který uvedl, že korporátní daň by se mohla snížit ze současných 35 procent na 15 až 20 procent a regulace by mohla být zrušena až ze tří čtvrtin. Těm, kdo přesunou výrobu za hranice, pohrozil prezident „velmi vysokým clem“.

Stopka najímání federálních zaměstnanců

Donald Trump se také rozhodl pozastavit najímání zaměstnanců federální vlády, vyjma armády. Rozhodnutí o zmrazení početního růstu zaměstnanců vlády je podle agentury AP projevem Trumpovy snahy omezit vládní mzdové výdaje a dostat pod kontrolu počet zaměstnanců.

Ve volební kampani Trump ohlašoval, že se zaměří na "federální byrokracii" a že omezení počtu vládních zaměstnanců bude jedním z jeho prvních kroků.

Trump také zablokoval federální financování mezinárodních organizací, které vykonávají potraty nebo o nich poskytují informace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám