Hlavní obsah

Konec boje s globálním oteplováním. Alespoň na stránkách Bílého domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Úřad nového amerického prezidenta Donalda Trumpa vzápětí po převzetí moci odstoupil od boje proti klimatickým změnám, který razil předchůdce Barack Obama. Z internetových stránek Bílého domu zmizel i oddíl nazvaný ”změny klimatu” a Trumpovi lidé tam umístili informace o rázné změně environmentální politiky. Zmizel i oddíl věnovaný občanským právům.

Foto: Saul Loeb, Reuters

Donald Trump už jako 45. prezident USA.

Článek

„Zrušení těchto omezení výrazně pomůže pracujícím Američanům a v průběhu následujících sedmi let zvedne mzdy o více než 30 miliard dolarů (780 miliard Kč),” uvedl Bílý dům v prohlášení s odkazem na opatření přijatá Obamou v boji proti globálnímu oteplování.

Obamův plán počítal v následujících letech se snížením emisí skleníkových plynů. Kvůli tomu měly americké podniky přecházet na obnovitelné zdroje energie a omezovat spotřebu uhlí.

Trump se opakovaně vyjádřil skepticky k fenoménu globálního růstu teplot a již v kampani vyhlásil, že chce Obamovu politiku obrátit směrem k vstřícnějšímu používání fosilních paliv. Podle něj s tématem snižování emisí přišla Čína, aby oslabila americkou ekonomiku.

Úředníky čeká vyhazov

Z webové stránky Bílého domu také zmizel blok věnovaný občanským právům a jejich ochraně, což představuje silný kontrast k přístupu Baracka Obamy. Předchozí prezident kladl velký důraz například na rozšiřování práva sexuálních menšin a snažil se zmenšit rasové disproporce a zaujatost. Z nových stránek není jasné, jaké postoje v této otázce Trump zaujímá.

Na nové webové stránce Bílého domu se naopak objevilo, že se zlepší péče o veterány: „Naše reformy začnou vyhozením zkorumpovaných nekompetentních úředníků majících na starosti záležitosti veteránů.“ Tito úředníci byli pod palbou kritiky po celou dobu prezidentské kampaně Donalda Trumpa.

Reklama

Výběr článků

Načítám