Hlavní obsah

Vláda se vrací z Washingtonu do rukou lidu, oznámil Trump v projevu

– Washington • Aktualizováno
Novinky,

V duchu předvolebního hesla učinit Ameriku opět velkou se nesl první projev Donalda Trumpa, který pronesl v pátek po svém zvolení 45. prezidentem Spojených států amerických. Současně oznámil, že s jeho nástupem se moc vrací z rukou washingtonských politiků opět do rukou lidu Spojených států. A zájmy lidu budou na prvním místě.

Moc se vrací do rukou lidu, prohlásil Trump v inauguračním projevuVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Předáváme moc nejen z rukou jednoho prezidenta do rukou druhého, od jedné strany k druhé, ale předáváme ji z Washingtonu lidu,“ řekl na úvod Donald Trump, který stavěl svou kampaň na snaze vysušit washingtonskou politickou bažinu.

„Až příliš dlouho malá skupina lidí ve Washingtonu využívala výhod a lidé nesli náklady, Washingtonu se dařilo skvěle a lid z toho nic neměl. Washington prosperoval a lidé přicházeli o místa. Jejich vítězství nebyla vaše vítězství, jejich triumf nebyl váš triumf. Zatímco oni slavili, měly rodiny této země málo co slavit. To vše se ale mění. A začínáme právě taky a teď.”

„Už nechceme akceptovat politiky, kteří jen hovoří a neustále si na něco stěžují a nikdy nic neudělají. Čas planých řečí je pryč. Teď přichází hodina činů. Nedovolte nikomu, aby říkal - to nedokážeme,” prohlásila nově zvolená hlava státu.

Už vás nikdo nebude ignorovat

Trump na závěr projevu vzkázal „všem Američanům v každém městě, malém nebo velkém, od pobřeží k pobřeží - už nikdy nikdo vás nebude ignorovat. Váš hlas, vaše tužby budou definovat náš americký osud. Společně znovu vytvoříme silnou Ameriku, bohatou Ameriku, hrdou Ameriku, bezpečnou Ameriku a společně vrátíme Americe její velikost.”

Foto: AP

Moc se vrací do rukou lidu, prohlásil Trump v inauguračním projevu

Trump oznámil, že 20. leden 2017 se zapíše do historie jako den, kdy se moc vrátila do rukou lidu. „Stát existuje proto, aby sloužil svým občanům,“ zdůraznil nově zvolený prezident v projevu dlouhém asi dvacet minut, se kterým mu pomáhali jeho poradci Stephen Miller, Kellyanne Conwayová, Reince Priebus a Steven Bannon.

Nový prezident popsal současný stav jako neradostný, přičemž volil silné obrazy, jako by krize už nebyla překonána: „Matky a děti se ve vnitrozemských městech zmítají v chudobě, továrny jsou zavřené jako hroby. Bohatství naší střední třídy bylo ukradeno.“

Amerika na prvním místě

Zdůraznil, že se bude především zaměřovat na resuscitaci Ameriky a jeho politika se bude řídit novou vizí, izolacionistickým meziválečným heslem Amerika na prvním místě: „Složil jsem slib věrnosti všem Američanům. Po mnoho desetiletí jsme dávali peníze zahraničnímu průmyslu a ne americkému, podporovali jsme cizí země, bránili jsme hranice ostatních zemí a ne vlastní. Utráceli jsme v zahraničí miliardy dolarů, zatímco americká infrastruktura se rozpadá a stárne, obohatili jsme ostatní země a bohatství a sebedůvěra naší země se rozplynuly. Bohatství naší střední třídy bylo ukradeno z jejích domovů a rozděleno všude po světě, ale to je minulost. Dnes hledíme pouze do budoucnosti.”

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Barack Obama se zdraví s nastupujícím prezidentem Donaldem Trumpem před ceremoniálem u Kapitolu.

Slíbil zvýšit zaměstnanost. Ale počet lidí bez práce za vlády Baracka Obamy klesl na rekordně nízkou úroveň. A slíbil i velké investice do infrastruktury, zejména dopravní. „Znovu vybudujeme naši zemi našima rukama, naší prací,“ prohlásil. Naznačil i záměr „znovu se podívat do vesmíru a vyhladit nemoci,“ což jsou úkoly třetího tisíciletí.

Sjednotit svět proti islámskému terorismu 

Zahraniční politice se věnoval Trump jen okrajově, zmínil pouze nutnost boje s terorismem: „Sjednotíme civilizovaný svět proti radikálnímu islámskému terorismu, který vymýtíme z naší země.“ Naznačil ale, že nemíní už vnucovat cizím zemím americké ideály: „Budeme se řídit dvěma jednoduchými pravidly. Amerika na prvním místě. Budeme hledat přátelství na celém světě, ale zároveň nesmíme zapomenout, že je právem každé země, aby dávala své zájmy na první místo.“

Reklama

Výběr článků

Načítám