Hlavní obsah

Ve Virginii popravili vraha čtyřčlenné rodiny

Ve Virginii popravili ve středu večer Rickyho Graye, který během brutálního loupežného přepadení na Nový rok 2006 v Richmondu povraždil čtyři členy rodiny. Později se přiznal, že ubil i svou ženu.

Foto: Reuters

Ricky Gray, který byl ve Virginii popraven za vraždu čtyřčlenné rodiny.

Článek

Případ vyvraždění bělošské rodiny, včetně čtyřleté a devítileté holčičky, kterou spáchal černoch pod vlivem drog, rozpoutal v tomto státě USA velké emoce. Přitížilo mu i dodatečné přiznání, že předtím ubil svou manželku k smrti.

Devětatřicetiletému Rickymu Grayovi byly nitrožilně podány tři látky: midazolam jako sedativum, dále rokuronium-bromid, který ochromí svaly a zastaví plíce, a chlorid draselný, jenž paralyzuje srdce. Je to jiná směs, než se používal dříve, protože barbituráty, jako je thiopental sodný, odmítají farmaceutické společnosti americkým úřadům prodávat, neboť se používají právě při popravách.

Náhradní látky jsou považované za problematické: midazolam údajně u některých odsouzenců vyvolává velké bolesti.

Virginie se proto rozhodla neposkytovat informace o lékárnách, které pro účely popravy připravují příslušné látky. Podle agentury AFP jen za dva přípravky pro popravu Graye zaplatil stát horentní sumu 66 000 dolarů (1,7 miliónu Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám