Hlavní obsah

Dvacet kongresmanů chce ignorovat Trumpovu inauguraci

– New York

Více než dvě desítky demokratických kongresmanů a senátorů se nezúčastní páteční inaugurace nového prezidenta Donalda Trumpa. Velká část z nich se pro bojkot rozhodla po Trumpově ostrém vyjádření na adresu černošského zákonodárce Johna Lewise, považovaného za autoritu hnutí za lidská práva. Trump se proto snažil situaci vyžehlit, když se sešel se synem Martina Luthrea Kinga.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Podle stanice BBC dosud oznámilo záměr nepřijít na páteční slavnostní přísahu 26 členů některé z komor Kongresu.

„Když urazíte kongresmana Johna Lewise, urazíte celou Ameriku,” prohlásila Yvette Clarková, která je mezi pěticí kongresmanů za stát New York, již budou Trumpův nástupní ceremoniál bojkotovat.

Podobně jako ona se za někdejšího aktivistu bojujícího za práva černošské menšiny, který byl těžce zraněn před 50 lety na protestním pochodu v Alabamě, postavili i další demokratičtí zákonodárci.

Sám Lewis se vůči Trumpovi vymezil již v pátek, když televizi NBC vysvětloval, proč nehodlá přijít na inauguraci. Trump podle něho není „zákonnou hlavou státu”, neboť mu ke zvolení dopomohli hackerskými útoky Rusové.

Trump zareagoval podrážděnými slovy, že by Lewis měl „věnovat víc času správě svého volebního okresu, který je v příšerném stavu, rozpadá se a je zamořen zločinem, než aby si lživě stěžoval na volební výsledky”.

Setkání s Martinem Lutherem Kingem III

Kvůli tvrdé kritice, které čelil, se budoucí americký prezident čtyři dny před inaugurací sešel se synem zavražděného černošského aktivisty Martina Luthera Kinga. V pondělí, kdy Spojené státy slavily svátek na Kingovu počest, pozval Trump jeho syna Martina Luthera Kinga III do své newyorské rezidence k téměř hodinu trvající schůzce.

Po ní King řekl novinářům, že měl s Trumpem „velmi konstruktivní” rozhovor, a postavil se smířlivě vůči jeho útoku na Lewise. Budoucí šéf Bílého domu prý použil slova v záplavě emocí, kdy „se toho řekne spousta z obou stran”.

Kingova dcera Bernice však během vzpomínkové slavnosti na otcovu počest dala najevo svůj vyhraněný postoj k jeho osobě: „Nemějte strach, kdo že to sedí v Bílém domě. Bůh dokáže přemoci Donalda Trumpa.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám