Hlavní obsah

Peruánci kvůli silničnímu poplatku po policii házeli trhaviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Stovky Peruánců se ve čtvrtek střetly s policejními těžkooděnci kvůli novému poplatku, který začala vláda vybírat za použití silnice vedoucí do hlavního města Limy. Obyvatelé chudého předměstí metropole nesouhlasí, aby museli za vjezd do města platit a zablokovali hlavní peruánskou silnici, na níž při střetu házeli na policii podomácku vyrobené výbušniny. Policie téměř 50 lidí zadržela, uvedl deník El Comercio.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nespokojení Peruánci se střetli s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Lidé z předměstí Puente Piedra se vzpírají tomu, aby za cesty do Limy platili mýtné ve výši pěti solů (téměř 40 korun) za vozidlo. Většina z nich sice auto nemá, ale stěžuje si, že kvůli novému poplatku zvedly autobusové společnosti cenu jízdného do metropole na trojnásobek.

"Pět set milionů dolarů není pro stát nic v porovnání se sociálním problémem, který poplatek způsobí," odhadl v listu La República náklady na zrušení poplatku za silnici starosta obce Milton Jiménez, který demonstranty podpořil.

Foto: Stringer, Reuters

Střety peruánské policie s protestujícími

Při protestech byl zraněn jeden policista a několik demonstrantů, policie nasadila proti bouřícím se lidem slzný plyn. Zcela zablokován byl výjezd z metropole směrem k Puente Piedra.

Vláda se již při minulých nepokojích před měsícem rozhodla o 30 dní zavedení poplatku odložit, nyní je ho ale rozhodnuta začít vybírat. Zpoplatnění silnice má podle úřadů přispět k financování stavby nových a údržbě stávajících úseků silniční sítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám