Hlavní obsah

V USA popravili nejméně odsouzených za čtvrtstoletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V USA bylo letos vykonáno nejméně trestů smrti za posledních 25 let, oznámilo ve středu americké Informační centrum o trestech smrti (DPIC). Nízký počet dvaceti vykonaných trestů je důsledkem neochoty dodavatelů poskytovat státům potřebné smrtící látky a také důsledkem vysokých nákladů, napsala agentura Reuters.

Článek

Letos byl ve Spojených státech vykonán trest smrti na 20 lidech, což je nejméně od roku 1991. Ačkoliv hrdelní trest je povolen v 31 z 50 amerických států, pouze pět z nich letos trest vykonalo. Nejvíce jich vykonala Georgie, kde bylo popraveno devět lidí, v Texasu popravili sedm osob.

Očekává se, že do konce roku dosáhne počet nových odsouzení k smrti v USA třiceti. Pokud se tak stane, bude to nejméně od roku 1972, kdy Nejvyšší soud USA rozhodl o protiústavnosti tehdejších zákonů o hrdelních trestech.

Soudní spory a zákazy prodeje látek na popravu pravděpodobně povedou k tomu, že počet odsouzení k smrti bude nízký i v nadcházejícím roce. Nízká míra odsouzení k tomuto trestu bude pravděpodobně spojena i s vysokými náklady.

Etické důvody

Pro americké státy, které hrdelní trest uplatňují, bylo v posledních letech velmi těžké zajistit dodavatele látek potřebných k popravám. Evropské farmaceutické společnosti z etických důvodů před pěti lety prodej těchto látek zakázaly. Dodávat je odmítá i Indie. Nové látky se navíc musí nechat schválit.

Soudce ve státě Ohio tento týden rozhodl, že prodlouží téměř tříletou pauzu ve vykonávání trestu smrti, aby bylo možné přezkoumat původ látek na popravu.

„Jsme na cestě k ústavnímu zákazu hrdelních trestů. Jak dlouho to bude trvat, bude záviset na složení Nejvyššího soudu a dalším poklesu v počtu poprav,” řekl profesor Jordan Steiker.

Zastánci hrdelního trestu tvrdí, že nedostatek látek potřebných k popravě ani vysoké náklady by neměly bránit v potrestání odsouzených, kteří si trest smrti zaslouží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám