Hlavní obsah

Jih Peru postihlo silné zemětřesení

– Lima

Oblast u jezera Titicaca v jižním Peru postihlo silné zemětřesení. Podle tamních médií ale nejsou zprávy o zraněných, jen o větších škodách. Například ve městě Lampa se zřítilo osm domů, dalších 40 budov otřesy poškodily. Na některých místech byly poškozeny a přerušeny silnice. Informovaly o tom v noci na pátek v první bilanci peruánské úřady.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle amerického geologického ústavu USGS měly otřesy sílu 6,3 stupně, podle peruánských seismologů 5,5 stupně. Epicentrum se podle obou nacházelo 43 kilometrů od města Huarichancara. Ohnisko zemětřesení bylo přitom poměrně blízko zemského povrchu, v hloubce jen tři kilometry.

Podle místních médií byly otřesy v 17:40 místního času (23:40 SEČ) cítit v mnoha okolních městech, včetně města Juliaca, kde žije na čtvrt miliónu obyvatel. Podle rozhlasu RPP snad všech 15 000 obyvatel města Lampa bylo vyděšeno a vyšlo do ulic. V regionu ale převládají řídce obydlené horské oblasti And.

Peru leží v seismicky aktivní oblasti a ročně registruje kolem 200 zemětřesení, zpravidla o síle do šesti stupňů. Velké zemětřesení, o síle 7,9 stupně, naposledy postihlo zemi v srpnu 2007, kdy zabilo 595 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám