Hlavní obsah

Castra už zpopelnili, teď jej čeká 1200 kilometrů dlouhá pouť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Na Kubě začíná týden truchlení za zesnulého revolučního vůdce a diktátora Fidela Castra. Jeho ostatky byly zpopelněny už v sobotu a průvod se s nimi z Havany později vydá do 1200 kilometrů vzdáleného Santiaga de Cuba na východě země. Město, kde Castro započal komunistickou revoluci, bylo vybráno jako místo jeho posledního odpočinku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Havaně visí vlajky na půl žerdiVideo: AP

 
Článek

Castro zemřel v pátek ve věku devadesáti let a úřady vyhlásily devítidenní státní smutek. Dočasně je zapovězen prodej alkoholu, přerušena baseballová liga a vlajky byly staženy na půl žerdi. [celá zpráva ]

Vláda Kubánce vyzvala, aby v rámci uctění Fidelovy památky podepisovali prohlášení o věrnosti Castrovým ideálům a socialismu a o ochotě za tyto ideály bojovat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jak šel čas s Fidelem Castrem. Vlevo na snímku z roku 1961, uprostřed je foto z roku 2000 a zcela vpravo únor 2016.

V monumentálním památníku národního hrdiny Josého Martího na náměstí Revoluce začíná v pondělí od 9 hodin (15 hodin SEČ) dvoudenní ceremonie. Na budově Národní knihovny je vystavena fotografie někdejšího kubánského vůdce a pořadatelé na náměstí rozmisťují tlampače, napsala agentura Reuters, aniž doplnila, co se z nich bude linout.

Foto: Enrique de la Osa, Reuters

Transparent s Fidelem Castrem na Náměstí Revoluce v Havaně

„Koho by nezasáhla smrt muže, jenž pro nás udělal všechno? To on mě a mé děti vedl. Je můj bůh,“ řekl Reuters Jose Luis Herrera, který spolu s 11 dalšími lidmi snímek Castra na knihovnu instaloval.

V pondělí v 15 hodin SEČ čeká Havanu i Santiago jednadvacet dělostřeleckých salv. Poté až do 18.00 místního času každou hodinu zazní jedna salva. Od úterý do soboty bude přes den dělostřelba v hodinovém taktu pokračovat a v neděli vojáci podle agentury EFE opět vypálí 21 salv.

Pro některé Kubánce byl vším

Jako první na náměstí položí květiny mladší bratr Fidela Castra Raúl, po něm přijdou další komunističtí a vojenští pohlaváři a nakonec se dostane i na veřejnost. Státní smutek skončí v neděli 4. prosince, kdy bude popel uložen v Santiagu de Cuba.

Smrt Fidela Castra vzbudila na Kubě i ve světě rozporuplné reakce. Zatímco pro jedny je Castro hrdina, který zachraňoval lidi před chudobou a nastolil spravedlivý socialismus, pro jiné byl tyranem, jenž zavíral odpůrce do vězení.

Foto: ČTK/AP

V centru Havany rozvinuli plachtu s fotografií Castra.

Někteří proto Castrovu smrt oslavují. „Nejsme vděčni za smrt člověka, lidské bytosti, jsme rádi za smrt diktátora,“ řekla například agentuře AFP Berta Solerová z opoziční organizace Dámy v Bílém.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Revoluční náměstí v Havaně se připravuje na ceremoniály k úmrtí Fidela CastraVideo: AP

Zvolený americký prezident Donald Trump nazval Fidela Castra brutálním diktátorem, jenž utlačoval vlastní obyvatelstvo. I přes hospodářské problémy a izolaci, do níž Fidel Castro ostrovní zemi zavedl, se ale mezi obyvateli stále najdou mnozí, kteří jej bezmezně obdivují. „Udělalo na mě dojem láska, kterou k němu Kubánci chovají,“ cituje agentura Reuters nejmenovanou turistku z Mexika.

„Fidel, to jsou lidé. Každý ho tady miluje. Čekám, že náměstí bude plné, jako během jeho setkání s lidmi. Rozloučení s Fidelem bude nádherné,“ řekla AFP sedmašedesátiletá Ernestina Suarezová.

Putin ani Medveděv se pohřbu nezúčastní

Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí nechal slyšet, že je příliš zaneprázdněný a pohřbu Fidela Castra se nezúčastní. Na poslední rozloučení s někdejším kubánským vůdcem se nechystá ani premiér Dmitrij Medveděv, a tak bude Rusko zastupovat „jen” předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin. Informovala o tom reportérka BBC Sarah Rainsfordová.

Související téma

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Fidel Castro

Zda se na pohřeb Fidela Castra vydá americký prezident Barack Obama, není jasné. Bílý dům se dosud jednoznačně nevyjádřil. Vyjádřil pouze soustrast pozůstalým. Pohřeb se nicméně koná až v neděli, seznam hostů tak ještě není kompletní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám