Hlavní obsah

Kmoníček ke Castrovi: Velké postavy historie mají víc rozměrů

Právo, rsk

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček v rozhovoru pro Právo označil úmrtí někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra za symbolické uzavření éry komunismu. Castra bude podle něj hodnotit každý jinak – podle vlivu, který měly jeho činy na hodnotitele.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček

Článek

Jak to vidíte: zemřel brutální diktátor, jak řekl Donald Trump, symbol jedné éry, jak prohlásil Vladimir Putin, nebo velký muž, jak podotkl čínský prezident Si Ťin-pching?

Velké postavy historie mají prostě více rozměrů než ten jeden, který si vybírá jeho hodnotitel. A hodnotitel pak svým výběrem definuje mnohem více sám sebe, svůj postoj a světonázor než člověka, kterého hodnotí.

Fidel Castro byl mnohým pro mnohé lidi a nejspíš vším tímto současně. Debata historiků o něm bude pokračovat, a to i o věcech tak základních, jako kdy a proč se vůbec stal komunistou, kterým na počátku revoluce rozhodně nebyl.

Jediné, co má širší smysl, je hodnotit jednotlivé činy jedince v jejich dobovém kontextu s vědomím, že každý z nás bude mít svůj vlastní úhel pohledu. Třeba Castrova podpora sovětskému potlačení reforem roku 1968 bude vždycky českým úhlem pohledu na jeho celkovém hodnocení, ačkoli z amerického nebo brazilského hodnocení Castra zrovna tohle bude zcela minoritní věc.

Jaký dopad bude mít Castrova smrt na Kubu, americký region a potažmo globálně?

Smrt Fidela Castra je symbolickým uzavřením éry komunismu, tak jak jsme ji znali. Posledních deset let se ale Fidel přímo nepodílel ani na domácí, ani na světové politice, a proto žádný přímý dopad nelze čekat.

Jak Castrova smrt ovlivní vztahy mezi Havanou a Washingtonem, kde do Bílého domu usedne Trump?

Možná je zjednoduší. Historie se stala historií.

Změní se nějak česko-kubánské vztahy?

Česko-kubánské vztahy osobnost Fidela Castra už pěkných pár let přímo neovlivňovala. Co na ně naopak vliv má, je stav připravenosti obou stran k dialogu, který by umožnil plnohodnotný obousměrný proud lidí, zboží, svobod a myšlenek.

Po mnoha letech máme v Havaně svého velvyslance. Celou tu dobu máme v Havaně také finanční pohledávky. A jsme dnes připraveni bavit se o celém balíku otázek, kterým se v minulosti jedna či druhá strana vyhýbaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Fidel Castro

Ve věku 90 let zemřel vůdce kubánské revoluce a dlouholetý prezident Fidel Castro. Oznámil to v sobotu podle agentury AFP jeho mladší bratr Raúl, který Fidela...

Výběr článků

Načítám