Hlavní obsah

Vojenskou přítomnost v Evropě budeme posilovat i nadále, oznámil Pentagon

Washington

Spojené státy nebudou nic měnit na plánu posilování své vojenské přítomnosti v Evropě bez ohledu na strategii nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Prohlásil to mluvčí Pentagonu, podle něhož je dosud vrchním velitelem americké armády současný prezident Barack Obama. Trump během kampaně řekl, že USA nebudou zachraňovat svět a že partneři v NATO by si měli svou obranu hradit sami.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Američtí vojáci na cvičení v Lotyšsku v rámci operace NATO Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání)

Článek

„Budeme pokračovat v realizaci plánů tak, jak byly dohodnuty s našimi partnery v NATO po konzultacích s nimi,” řekl podle agentury AFP mluvčí amerického ministerstva obrany Peter Cook.

Jaké priority definuje příští prezident a jeho vláda, je prý na něm, avšak bude to hrát roli až po 20. lednu, kdy se Trump ujme úřadu. „Nyní máme jen jednoho vrchního velitele,” prohlásil Cook.

Washington hodlá v souvislosti s agresivním chováním Ruska do února příštího roku vyslat na východ Evropy na žádost evropských členů Aliance obrněnou brigádu, jejíchž téměř 5000 vojáků by mělo být rozmístěno v Pobaltí, Polsku, Rumunsku a Bulharsku.

Trump, který své konkrétní vojenské plány zatím nespecifikoval, se v kampani netajil snahou spíše zlepšit vztahy s Ruskem, které vnímá posilování amerických jednotek poblíž své hranice velmi negativně.

Reklama

Výběr článků

Načítám