Hlavní obsah

V USA vyhořel černošský kostel, na zdi byla výzva k volbě Trumpa

Americká policie se zabývá případem vypálení černošského kostela ve státě Mississippi na jihu země. Neznámý pachatel na jeho zdi zanechal nápis „volte Trumpa”. Místní černošská populace, jejíž většina tradičně tíhne k podpoře demokratů, vidí v činu pokus o zastrašování. Podle policie existuje podezření na zločin z nenávisti. Místní republikáni podle agentury Reuters odmítli událost komentovat.

Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Nápis Volte Trumpa na ohořelé budově kostela v Greenville

Článek

Baptistický kostel ve třicetitisícovém městě Greenville těžce poškodil požár, který vypukl v úterý večer místního času (dnes nad ránem SEČ). Policie spojuje možný motiv potenciálního žháře s nápisem vyzývajícím k volbě republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který se v době požáru objevil na zdi.

"Máme pocit, že nápis na kostele je zastrašováním," řekl šéf greenvillské policie Delano Wilson. Téměř čtyři pětiny obyvatel města tvoří Afroameričané.

Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Vyhořelý baptistický kostel v Grenville

Černošské kostely byly častým terčem zastánců zachování bělošských privilegií během emancipačního hnutí černošské menšiny v polovině minulého století. Afroameričané tradičně podporují demokraty a i letos jejich velká většina stojí podle průzkumů za Hillary Clintonovou.

"Doufáme, že bude odhalena skutečná příčina požáru, ale v politice se nic neděje náhodou," řekl agentuře Reuters předseda Demokratické strany v Mississippi Bobby Moak.

Republikáni se k požáru odmítli vyjádřit. V průzkumech preferencí místních voličů vede s relativně bezpečným náskokem Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám