Hlavní obsah

Hispánci berou magnátovi poslední šanci

Právo, rm

Hispánští voliči jsou natolik znepokojení protiimigrační rétorikou prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, že ho zřejmě připraví o vítězství v tradičně republikánském Texasu. Zásadní změnu v dlouhodobých preferencích elektorátu potvrdily tento týden dva průzkumy, podle nichž Texas coby stát s největším zastoupením Hispánců v USA míří k drtivému vítězství Hillary Clintonové.

Foto: Handout, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump

Článek

Podle pozorovatelů demokratická kandidátka současně vrhá obrovské zdroje do kampaně v sousední Arizoně, kde panují podobné demografické poměry. Demokrata tam sice nominovali do prezidentské volby naposledy v roce 1948, ale teď šance Clintonové prudce rostou.

Příslušníci této menšiny také představují velkou překážku pro Trumpa na Floridě a v Coloradu, kde ještě před měsícem magnát vedl, a ovlivní i volbu v Nevadě, kde se konala čtvrteční poslední debata. Podle průzkumů upřednostňuje Clintonovou šest z deseti registrovaných hispánských voličů, zatímco Trumpa jenom dva.

Hispánská populace představovala v roce 1965 pouhá čtyři procenta obyvatel Spojených států, v roce 2015 však už málem atakovala hranici dvaceti procent. Porážku Mitta Romneye v souboji s Barackem Obamou v roce 2012 experti vysvětlují právě jeho malou oblibou mezi hispánskými voliči.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

„Trump, který chce na jižní hranici USA stavět zeď, vadí mu Mexičanka v nejvyšším soudu a vulgárně uráží americkou královnu krásy venezuelského původu, bude ještě nepopulárnější,“ napsal deník The Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám