Hlavní obsah

Trump chce omezit mandáty v Kongresu, černoši prý mohou zfalšovat volby

– Denver
Novinky, rei

Donald Trump představil svůj plán „etické reformy“, kterou chce prosazovat, bude-li zvolen prezidentem USA. Její součástí je plán na zrušení neomezeného počtu volebních období pro kongresmany. Trump současně před příznivci na mítinku v Coloradu naznačil, že se volební komisaři ve městech s početným černošským obyvatelstvem budou snažit prezidentské volby zfalšovat v jeho neprospěch.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump v Coloradu

Článek

Trump chce omezením počtu mandátů bojovat proti korupci. Na mítinku v Grand Junction přirovnal boj k vysoušení bažiny.

Členové obou komor Kongresu mohou být v současnosti voleni neomezeně dlouho. Do Sněmovny reprezentantů jsou zákonodárci voleni na dva roky, do Senátu na šest. Trump navrhuje povolit maximálně tři termíny ve Sněmovně a dva v Senátu. „Šest let pro členy Sněmovny a 12 let pro členy Senátu. Tajné domluvy (mezi stranami) musí skončit,“ prohlásil.

Černošská města se prý chystají podvádět

Trump také naznačil, že prezidentské volby mohou být zfalšované. Manipulace podle něj mohou nastat ve městech s početnou černošskou komunitou. Své příznivce vyzval, aby byli bdělí a situaci v těchto místech sledovali.

„Dokonce chtějí zfalšovat volby ve volebních místnostech. Podívejte se na St. Louis, podívejte se na Filadelfii, podívejte se na Chicago. Dívejte se, dívejte se. Když nic jiného, tak lidé budou 8. listopadu dění sledovat. Sledujte St. Louis. Sledujte Filadelfii. Sledujte Chicago,“ citoval Trumpa list The Guardian.

Miliardář tvrzení o chystaných podvodech zopakoval už mnohokrát, aniž by předložil důkaz. V úterý ho kvůli tomu napomenul prezident Barack Obama, když se pozastavil nad tím, že si prezidentský kandidát stěžuje na to, že může prohrát, ještě před začátkem hlasování. Podle Obamy je Trump ukňouraný a jen dál ukazuje, že není vhodnou osobností na prezidentskou funkci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám