Hlavní obsah

Na americké vojenské škole studuje první muslimka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáctiletá Sana Hamzeová je podle agentury AP první ženou, která studuje americkou vojenskou školu a zároveň se zahaluje hidžábem, tedy šátkem zakrývajícím vlasy a krk. Hamzeová pokračuje v rodinné tradici, její prarodiče sloužili u námořnictva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dívka tvrdí, že si jako průkopnice nepřipadá, chce „chránit svou zemi”. Sana si plní svůj celoživotní sen pokračovat v rodinné tradici a stát se důstojnicí u námořnictva. Její otec je na Floridě policistou, dva z jejích prarodičů sloužili u námořnictva.

Norwich University ve Vermontu je nejstarší soukromou vojenskou školou na světě. Studuje zde 2250 budoucích vojáků. Hamzeová díky výjimce může nosit hidžáb, což u ostatních amerických vojenských škol není možné.

Mladá žena si pochvaluje prostředí univerzity, kde její zahalení nikdo nekomentuje, ani není terčem posměchu, nepřátelských pohledů či připomínek, jak se jí to stávalo před nástupem na školu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám