Hlavní obsah

Na Haiti hurikán zabil skoro 900 lidí, jih ostrova zničil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Pince/Miami

Podle údajů z noci na sobotu hurikán Matthew, který se v tomto týdnu prohnal Karibskou oblastí a přiblížil se k USA, zabil na Haiti 877 osob. Úřady se obávají, že počet ještě vzroste. Podle pracovníků organizací poskytujících pomoc čelí jih Haiti „úplnému zničení”, uvedla v sobotu BBC.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Vrtulník přelétá nad haitským městem jeremie, které poničil hurikán.

Článek

Hurikán se přehnal přes poloostrov Tiburon, kde větry o rychlosti až 230 km/h zcela srovnaly se zemí domy. Zkázu umocnily přívalové deště. Zničena je i hlavní silnice spojující hlavní město Port-au-Prince s jihem ostrova.

„Celý dům se zřítil, nemohli jsme se dostat ven,“ řekl Jean-Pierre Jean-Donald. „Lidé přišli odstranit trosky. Pak jsem uviděl svou ženu, byla mrtvá,“ dodal.

Foto: Dieu Nalio Chery, ČTK/AP

Zničená silnice u města Jeremie

Sestra Kate Corriganová z charity Innovating Health International uvedla, že některá menší města a vesnice jsou stále zcela nepřístupné. Nemohl tam ani přistát vrtulník, kterým letěla: „To, co jsme viděli na jihu je destrukce velkého rozsahu, místy až z devadesáti procent, někde úplná.“ Mezi zdevastovanými městy je i Jeremie na pobřeží.

Foto: Dieu Nalio Chery, ČTK/AP

Obyvatelé haitského města Jeremie nesou rakev s jednou z obětí.

 Hurikán u USA

V sobotu se hurikán, který postupně slábne a už je jen první nejslabší kategorie, přiblížil k pobřeží Jižní Karolíny. Silný vítr o rychlosti 100 kilometrů v hodině bičoval město Beaufort a okolní ostrovy. Přes 300 000 lidí z pobřežních oblastí Jižní Karolíny bylo evakuováno. Více než 150 000 lidí v regionu zůstalo v sobotu ráno bez elektřiny. Výpadek proudu ve státech Florida, Georgia a Jižní Karolína postihl již téměř dva milióny lidí.

Floridu hurikán nezasáhl přímo, přinesl však záplavy a vítr o rychlosti až 195 kilometrů v hodině. Vyžádal si pět obětí. Dva lidi podle místních úřadů zabily v tomto státě padající stromy, starší pár se udusil v garáži, kam se schoval před bouří.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Stržený semafor ve floridském Jacksonville.

V oblasti floridského pobřežního města Jacksonville bylo evakuováno půl miliónu lidí, stejný počet musel opustit své domovy v pobřežních oblastech v sousední Georgii.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Odplavená silnice A1A ve Flagler Beach na Floridě

Od středy do soboty aerolinky v oblasti zrušily na 5000 letů, nyní už se ale v Miami a na dalších letištích na jihu Floridy letový provoz obnovuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám