Hlavní obsah

V americkém Charlotte vyhlásili zákaz nočního vycházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charlotte

Už třetí noc demonstrovaly stovky lidí ve městě Charlotte v americkém státě Severní Karolína na protest proti policejnímu násilí proti černochům. Starostka města Jennifer Robertsová ve čtvrtek po setmění v reakci na nepokoje vyhlásila ve městě zákaz nočního vycházení. Už dříve byl v Charlotte vyhlášen mimořádný stav.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Charlotte pokračovali třetím dnem protesty proti policejnímu násilíVideo: Reuters

 
Článek

Protesty v Charlotte propukly poté, co třiačtyřicetiletého černocha Keitha Lamonta Scotta zastřelil policista, rovněž černoch. První demonstrace se konala už v noci na středu a zraněno při ní bylo 16 policistů. V noci na čtvrtek bylo zraněno dalších devět lidí.

Foto: Mike Blake, Reuters

Pochod demonstrantů

Demonstrace, které znovu začaly v noci na pátek, sledovaly silné oddíly policie a Národní gardy. Zasáhly slzným plynem a střelbou gumovými projektily v okamžiku, kdy se dav pokusil zablokovat dopravu na přilehlé federální dálnici. O zatýkání či zranění osob zatím nejsou žádné zprávy.

Foto: Mike Blake, Reuters

V ulicích hlídkuje i Národní garda

Podle Robertsové platí zákaz vycházení od půlnoci do šesté hodiny ranní. Zrušen bude až po odvolání mimořádného stavu nebo zvláštním výnosem radnice. Podle agentury AFP nicméně v noci na pátek nové nařízení demonstranti ignorovali.

Foto: Mike Blake, Reuters

Protesty pokračovaly třetí noc za sebou.

Za Scottovu smrt je zodpovědný černošský policista Brentley Vinson, který byl už postaven mimo službu. Spolu s kolegy se pokoušel Scotta zatknout. Policisté se podle výpovědí cítili být ozbrojeným mužem ohroženi, proto po něm začali střílet. Podle některých svědků ale Scott držel knihu, nikoliv zbraň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám