Hlavní obsah

Nevidím důvod, proč by Kmoníčka USA neodsouhlasily, prohlásil Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Prezident Miloš Zeman nevidí důvod, proč by americká vláda neměla odsouhlasit Hynka Kmoníčka jako příštího českého velvyslance ve Washingtonu. Zeman to řekl na tiskové konferenci v New Yorku pořádané po jeho projevu v OSN. Zeman Kmoníčka ve středu představil před krajany v New Yorku jako příštího českého velvyslance ve Spojených státech. Řekl, že již podepsal jeho jmenovací dekret.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček bude podle Zemana českým velvyslancem v USA.

Článek

"Nevidím důvod, proč by neměl být odsouhlasen i americkou stranou a oznámil jsem prostě fakta, která - pokud vím - i v našich médiích již několikrát proběhla. To znamená, že s Hynkem Kmoníčkem se počítá jako s velvyslancem ve Spojených státech," uvedl prezident. [celá zpráva]

Podle pravidel platných v Česku nového velvyslance navrhuje nejprve ministr zahraničí vládě a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o velvyslancovi jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément). Jeho odepření je výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance.

České ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že nechce věc komentovat s tím, že Kmoníček dosud agrément od americké vlády nemá. Na svých webových stránkách ministerstvo uvádí, že předčasné zveřejnění jména velvyslance neodpovídá etiketě mezinárodních vztahů a mohlo by být chápáno jako tlak na jeho přijetí hostitelskou zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám