Hlavní obsah

Clintonová má zápal plic

New York

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová kvůli zápalu plic zrušila předvolební návštěvu Kalifornie. Uvedl to mluvčí její volební kampaně Nick Merrill. Clintonová měla na dvoudenní návštěvu Kalifornie vyrazit v pondělí.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Demokratická kandidátka do Bílého domu Hillary Clintonová

Článek

Během nedělního pietního shromáždění v New Yorku, věnovaného uctění památky obětí teroristického útoku ze září 2001, postihly Clintonovou mdloby. Její lékařka Lisa Bardacková později uvedla, že Clintonové byl v pátek diagnostikován zápal plic. Dodala, že Clintonovou po jejích problémech na shromáždění prohlédla a že se prezidentská kandidátka zotavuje. „Byla jí předepsána antibiotika a doporučeno, aby odpočívala a upravila svůj program,” řekla Bardacková.

Clintonová nedělní vzpomínkové shromáždění předčasně opustila. Cestou do přistaveného vozu se jí podle televize Fox News podlomila kolena, ztratila botu a do auta jí pomohli tělesní strážci. „Zjevně ji postihly zdravotní problémy,” konstatovala televize.

Teploty se v neděli v největším americkém městě pohybovaly těsně pod třiceti stupni Celsia. Bývalá první dáma strávila na pietním shromáždění ve stoje asi půldruhé hodiny.

Spekulovalo se o epilepsii

Clintonová si v prosinci 2012 přivodila pádem otřes mozku, když ztratila vědomí. Podle lékařů šlo o následek žaludeční nevolnosti a dehydratace.

V polovině srpna se v amerických médiích objevila zpráva, že Clintonová utrpěla v červnu na veřejnosti epileptický záchvat. Informace poukazovala na video, na němž je vidět, jak při rozhovoru s novináři chvíli nepřirozeně cuká hlavou. Videonahrávka se objevila na internetu a odvysílaly ji také některé televize.

V červenci nicméně lékaři zveřejnili zprávu o jejím zdravotním stavu, podle níž je Clintonová ve skvělé kondici a je schopna vykonávat úřad hlavy státu.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Reklama

Výběr článků

Načítám