Hlavní obsah

Příbuzní obětí 11. září usilují už 15 let o věci svých blízkých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ve skladech v New Yorku stále leží téměř 3500 věcí, které patřily obětem teroristických útoků na tzv. dvojčata mrakodrapů Světového obchodního střediska (WTC) z 11. září 2001. Frustrovaní příbuzní se 15 let snaží tyto věci získat, ale marně. Upozornil na to deník New York Post.

Článek

„Je to nehorázné, protože ty předměty patří nám, ne jim. Měli by zřídit takový systém, aby rodiny mohly ty věci identifikovat, namísto toho, aby je dali pryč a zapomněli na ně,“ řekla Debby Jenkinsová, jejíž bratr Joseph zahynul při pádu budovy Tower 2.

Úřady po 11. září na místě pádu dvojčat zvaném Ground Zero, ale také na skládce na Staten Islandu, kam se trosky vozily, objevily 26 000 souborů předmětů a 87 procent z nich vrátily právoplatným majitelům. V posledních třech letech ale proces vracení ustal a v držení úřadů zůstalo 3483 předmětů.

Je mezi nimi 374 kusů šperků a hodinek, z nichž některé jsou neporušené. Zbytek jsou peněženky, klíče, kusy oblečení nebo upomínkové předměty z pracovních stolů lidí, kteří v budovách WTC pracovali.

Neidentifikovali mrtvé

Tyto věci leží zapečetěné v plastových obalech v podzemních prostorách ústředí newyorské policie. Policie s jejich vydáním čeká na to, až budou s pomocí testů DNA identifikovány ostatky jejich majitelů, což se dosud nepodařilo u 40 procent z celkem 2753 obětí útoků.

Penzionovaný policista Will Sekzer proto navrhuje, aby policie zřídila registr nalezených věcí a jejich fotografie zveřejnila na internetu. Sekzer 11. září přišel o syna a dodnes se marně snaží získat luxusní hodinky značky Rolex, na nichž syn lpěl. „Spousta lidí přestala doufat, že by kdy mohli získat cokoliv, co patřilo jejich blízkým. Tato webová databáze by mohla pomoci najít věc ztracenou v ten hrozný den a přinést rodině trochu útěchy,“ řekl Sekzer.

„Bylo by to pro nás obrovské štěstí,“ potvrdila Meg Glasserová, která při útoku přišla o manžela a ráda by získala jeho snubní prsten a hodinky, jež mu věnovala k 40. narozeninám. „Po všech těch letech je to trochu kruté,“ poznamenala.

Policie se zatím návrhům na zřízení registru brání. Tvrdí, že by to mohlo vést k podvodům a chybám.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám