Hlavní obsah

Muslimky u kanadské jízdní policie můžou nosit šátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Královská kanadská jízdní policie (RCMP) umožní muslimkám ve svých řadách, aby místo tradičního klobouku nosily k uniformě šátek. Informovala o tom ve středu britská BBC. Podle mluvčího kanadské vlády tento krok odráží rostoucí rozmanitost kanadské společnosti a mohl by i posloužit k tomu, aby se k RCMP hlásilo víc muslimek.

Foto: Profimedia.cz

Královská kanadská jízdní policie

Článek

V současnosti u RCMP slouží zhruba 28 500 lidí, z toho pětinu tvoří ženy. Policie ve svých oficiálních údajích neuvádí, kolik žen je muslimek a kolika se povolení nosit šátek dotkne.

Tradiční červená uniforma RCMP s koženými jezdeckými botami a kloboukem vychází z britské vojenské uniformy 19. století. První členové RCMP ji začali nosit v té době, kdy byli posíláni na západ Kanady, aby dohlíželi na obchod s whisky. Za uplynulých 200 let se uniforma prakticky nezměnila.

Přesto však už u RCMP slouží lidé, kteří tradiční klobouk nenosí. V roce 1990 uspěl u soudu sikhský příslušník RCMP, který žádal o svolení nosit turban, který je pro sikhy tradiční pokrývkou hlavy. Veřejnost tehdejší rozsudek přijala vstřícně a turbany jsou u RCMP od té doby povoleny.

Nošení muslimských šátků u svých členek už dříve v Kanadě povolily policejní sbory v Torontu a v Edmontonu. Zhruba deset let platí stejné opatření i pro příslušnice londýnské městské policie nebo u místních policejních sborů v některých státech USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám