Hlavní obsah

Znásilněná 13letá Mexičanka nesmí na potrat, prý šlo jen o nátlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Mexický soud připravil teprve třináctiletou znásilněnou dívku, která při nedobrovolném styku otěhotněla, o možnost jít na potrat. Překvalifikoval totiž znásilnění kolegou jejího otce na „pohlavní styk s nezletilou pod nátlakem“. A jeho oběti právo na umělé přerušení těhotenství dle práva platného v mexickém státu Sonora, kde k případu došlo, nemají.

Foto: Profimedia.cz

Mexická policie. Ilustrační foto.

Článek

Rozhodnutí místních úřadů už vyvolalo protesty občanskoprávních aktivistů. Ti upozorňují, že mexické federální právo zaručuje všem obětem znásilnění právo na bezpečný potrat. O případu informoval deník The Guardian.

„Nová právní úprava vyžaduje po zdravotnických zařízeních, aby vykonala interrupci u všech žen a dívek, jež prohlásí, že byly znásilněny. A to bez dalších požadavků. To stačilo ve všech dalších státech se stejnou právní úpravou, tak proč ne v Sonoře?“ podivil se například Alex Ali ze Skupiny pro informovanost a reprodukční volbu.

Mexiko je zemí s nejvyšším počtem sexuálního obtěžování, násilí a vražd nezletilých mladších čtrnácti let ze všech států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Sexuálnímu útoku je v Mexiku před dovršením osmnácti let vystavena jedna dívka ze čtyř.

Reklama

Výběr článků

Načítám