Hlavní obsah

Musíme zvolit Clintonovou, zavelel Sanders svým příznivcům

Filadelfie

Donald Trump je demagog, země musí zvolit Hillary Clintonovou. Těmito slovy podpořil Bernie Sanders v pondělí krátce před zahájením nominačního sjezdu Demokratické strany kandidaturu bývalé první dámy. Právě s Clintonovou vermontský senátor prohrál nominační souboj.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Bernie Sanders

Článek

„Musíme porazit Donalda Trumpa a musíme zvolit Hillary Clintonovou a Tima Kaina,“ řekl Sanders svým stoupencům.

„Trump šikanuje a je demagog. Bigotnost a nenávist použil jako úhelné kameny své kampaně,“ zhodnotil republikánského kandidáta Donalda Trumpa, který v průzkumech poprvé předstihl Clintonovou. [celá zpráva]

Na Sandersovo stanovisko se čekalo s napětím, protože mnoho jeho příznivců se netajilo záměrem nominaci Clintonové na poslední chvíli zkomplikovat, ne-li zvrátit. Slova o její podpoře, která ze Sandersových úst zazněla, přijali někteří přítomní potleskem, jiní bučením. Část jeho příznivců Clintonovou volit nechce.

Sanders se nevyjádřil k aktuálnímu průšvihu demokratů s uniklými e-maily, které ukazují, že vedení strany bylo proti Sandersovi a snažilo se ho patrně vyšachovat.

I když předsedkyně celostátního výboru Demokratické strany Debbie Wassermanová Schultzová, která kvůli skandálu rezignovala, o manažerovi Sandersovy kampaně, napsala, že je to „proklatej lhář“, Sanders už v neděli gentlemansky uvedl, že si „zaslouží poděkování za roky své služby“.

Zdůraznil však, že „strana nyní potřebuje nové vedení, které otevře dveře strany a přivítá mladé a pracující.“

Reklama

Výběr článků

Načítám