Hlavní obsah

Masakr v Dallasu: Pět mrtvých policistů, jeden útočník se zastřelil

– Dallas • Aktualizováno

Několik odstřelovačů v noci na pátek zabilo v texaském Dallasu během demonstrace proti policejnímu násilí na Afroameričanech čtyři policisty, dalších šest jich zranilo. Jeden podlehl svým zraněním v nemocnici. Jeden z útočníků se následně zabarikádoval v garážích v centru města a vyhrožoval nastraženými bombami. Agentura Reuters s odkazem na místní média uvedla, že se podezřelý zastřelil. Následně to potvrdil i starosta Dallasu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v DallasuVideo: Reuters

 
Článek

Zatím neupřesněný počet útočníků měl zřejmě akci připravenou a pálil na policisty ze střech místních budov. Nad Dallasem byla vyhlášena bezletová zóna.

Jeden z útočníků se zabarikádoval ve veřejných garážích v centru města a pokračoval v přestřelce se strážci zákona.

Foto: Maria R. Olivas, ČTK/AP

Policisté na místě střelby v americkém Dallasu

Vyhrožoval navíc, že okolí podminoval a výbušniny plánuje odpálit. Podle dostupných informací ale nakonec obrátil zbraň proti sobě. Přivolaní pyrotechnici žádné výbušniny nenašli.

Zastřelení jednoho z policistů.

„Pálili ze zálohy. Někteří (z policistů - pozn. red.) byli střeleni do zad. Pátráme i po možné bombě v oblasti,” řekl CNN místní policejní šéf David Brown s tím, že pachatelé měli při sobě velké množství munice.

Foto: Ting Shen, ČTK/AP

Žena utěšuje v nemocnici dallaského policistu po útoku odstřelovačů.

Kromě strážců zákona utrpěla zranění také jedna civilistka. Má zraněné lýtko a měla by být v pořádku.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Policisté zasahují na místě činu

„Domníváme se, že se podezřelí rozmístili tak, aby se jejich palebná plocha křížila a zranili či zabili co nejvíce příslušníků bezpečnostních složek,“ dodal Brown.  

Britská BBC původně s odkazem na vyšetřovatele napsala, že texaští policisté zadrželi dva podezřelé, později jejich počet rozšířila na tři a poté doplnila, že jeden z nich se přihlásil sám a už byl propuštěn.

Jedná se o Marka Hughese, bratra organizátora dallaských protestů, který chodil po ulici s puškou na rameni, napsala BBC. To ale podle texaských zákonů v případě legálně držené zbraně není v Texasu trestné. 

Původní informace hovořily i o zadržené ženě, média se o ní však už dále nezmiňují.

Mark Hughes, jeden z podezřelých, který už byl propuštěn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záznam z vrtulníku: Masakr policistů v DallasuVideo: Reuters

O střelbě na policisty v Texasu už byl informován americký prezident Barack Obama, který je momentálně v Polsku, kde začíná summit Severoatlantické aliance. Šéf Bílého domu se zatím nijak nevyjádřil, pověřil ale svůj tým, aby ho o vývoji situace v Dallasu dál informoval.

V Dallasu se stejně jako na dalších místech USA ve čtvrtek konaly demonstrace v souvislosti se zastřelením dvou Afroameričanů při policejních kontrolách v minulých dvou dnech.

Foto: Maria R. Olivas, ČTK/AP

Policisté na místě střelby v americkém Dallasu

Smrt živě. Na Facebooku

K prvnímu případu došlo v úterý ve městě Baton Rouge v americkém státě Louisiana. Policejní hlídka tam zastřelila 37letého černocha Altona Sterlinga. Policisté tvrdí, že je muž ohrožoval pistolí, kterou měl v kapse. [celá zpráva]

Následující den – ve středu okolo 21. hodiny místního času – zastřelil policista ve Falcon Heights na předměstí Saint Paul v Minnesotě dalšího černocha, dvaatřicetiletého Philanda Castileho. Údajně proto, že si sahal do kapsy, i když ho policista vyzýval, aby to nedělal. Celý incident vysílala živě na Facebooku jeho přítelkyně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám