Hlavní obsah

Bože, netvrď mi, že je mrtvý. USA otřásá další případ policisty, který zabil černocha

Minneapolis

Ve Spojených státech ještě nedozněla zpráva o kontroverzním usmrcení černocha policistou v louisianském Baton Rouge, a už se objevil další případ, tentokrát z Minnesoty. Tamní policista při běžné silniční kontrole zastřelil muže za volantem. Incident natáčela řidičova partnerka.

Bože, netvrď mi, že je mrtvý. USA otřásá další případ policisty, který zabil černocha

 
Článek

Událost se stala ve Falcon Heights na předměstí Saint Paul ve středu večer okolo 21. hodiny místního času. Auto řídil 32letý Philando Castile.

Jeho přítelkyně Lavish Reynoldsová se nacházela na sedadle spolujezdce a začala krátce po střelbě dění natáčet na mobil a živě vysílat na sociální síti Facebook.

Myslela si, že policista zasáhl jen ruku

„Zůstaň se mnou,“ pronáší na úvod k příteli, který silně krvácí z paže a hrudi. Policista stojí u jeho okénka a stále na něj míří zbraní. Umírající Castile v jednu chvílí zaúpí, ale Reynoldsová si zřejmě nemyslí, že je situace kritická, protože do kamery hovoří poměrně klidně a zmiňuje, že policista jejího přítele střelil do ruky.

Následně rekapituluje, že hlídka jejich auto zastavila, protože mu nesvítilo zadní světlo. Castile podle ní hlídku informoval, že má u sebe také zbraň i povolení pro její držení. Když se chystal povolení ukázat, policista vystřelil.

„Říkal jsem mu, aby tam nesahal. Říkal jsem mu, ať ruku vyndá,“ pronese hlasitě policista, který je evidentně rozrušen a třese se mu hlas. Policista si také ulevuje a zakřičí: „K...a!“.

„Řekl jste mu, ať ukáže doklad, pane, jeho řidičský průkaz,“ kontruje žena.

Muž mezitím za volantem zemřel

Pak si všimne, že se přítel na sedadle řidiče už nehýbá: „Můj bože, prosím, netvrď mi, že je mrtvý. Prosím, neříkej mi, že můj přítel odešel takhle. Prosím, pane, neříkejte mi, že odešel, neříkejte mi, že jste udělal tohle. Střelil jste do něj čtyři rány, pane.“

Krátce nato dostává Reynoldsová pokyn, aby si vystoupila, přistupují k ní další policisté, nasazují jí pouta a umisťují do služebního vozu, kam už předtím odvedli její dceru, která byla rovněž střelbě přítomna, protože seděla na zadní sedačce. „Je to dobré, mami, jsem tady s tebou,“ říká dívka.

Místní média uvedla, že Castile pracoval v Saint Paul ve školní kantýně. V pátek by slavil 33. narozeniny.

Kriminální policie událost vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám