Hlavní obsah

USA znepokojila další smrt černocha, kterého zastřelila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baton Rouge

Stovky lidí protestovaly druhý večer ve městě Baton Rouge v americkém státě Louisiana, kde policejní hlídka v úterý brzy ráno zastřelila 37letého černocha Altona Sterlinga. Policisté tvrdí, že je muž ohrožoval pistolí, kterou měl v kapse.

Foto: Social Media/Handout, Reuters

Alton Sterling

Článek

„Na životech černochů záleží,“ skandovali demonstranti slogan, který už zazněl při podobných protestech, například ve Fergusonu ve státě Missouri.

Otec pěti dětí Sterling prodával na parkovišti hudební nosiče, když se dostal do křížku s dvěma policisty. Ti se na místo dostavili po telefonátu na tísňovou linku upozorňujícím na muže, který údajně zbraní ohrožuje okolí.

Foto: Abdullah Muflahi/Handout, Reuters

Policisté tvrdí, že je ozbrojený muž ohrožoval.

Na internetu se později objevila dvě videa, která naznačují, že policisté muže srazili k zemi poté, co naznačil pohyb rukama směrem k pasu. V klinči na zemi na něj křičeli, aby se nehýbal, jinak budou střílet. Pak padly dvě rány a po nich další čtyři. Jeden policista následně umírajícímu vzal z kapsy předmět. Policie uvedla, že se jednalo o pistoli.

Foto: Jeffrey Dubinsky, Reuters

Demonstrace v Baton Rouge

Zasahující policisté Blane Salamoni a Howie Lake byli dočasně uvolněni ze služby a případ se na popud ministerstva spravedlnosti vyšetřuje. Guvernér Louisiany John Bel Edwards mezitím vyzval obyvatele ke klidu. Nepokoje však zasáhly také Filadelfii ve státě Pensylvánie, kde policie v noci na středu zadržela okolo 75 lidí blokující místní silnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Policistu z Fergusonu definitivně očistili

Ministerstvo spravedlnosti USA uzavřelo vyšetřování policisty Darrena Wilsona, který loni v létě ve Fergusonu ve státě Missouri zastřelil neozbrojeného...

Výběr článků

Načítám