Hlavní obsah

Léčba zabrala, ozónová díra se zaceluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl století poté, co si lidstvo uvědomilo katastrofální následky emisí freonu do atmosféry a jeho výrobu postupně zastavilo, se začíná ozónová vrstva, která Zemi chrání před škodlivým vlivem ultrafialového záření ze Slunce, pomalu obnovovat. Na překvapivě optimistické závěry nové stratosférické studie upozornil server USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Ozónová vrstva v roce 2010. Nejslabší vrstva nad Antarktidou je označena fialovou barvou.

Článek

Loni v září se ozónová díra nad Antarktidou oproti roku 2000 zmenšila asi o sedminu, tedy téměř o 3,9 miliónu kilometrů čtverečních.

„Je to velké překvapení. Nečekala jsem, že se ozónová vrstva začne zacelovat tak rychle,“ napsala v závěrech studie publikované v odborném magazínu Science vedoucí výzkumného týmu Susan Solomonová z Massachusettského technologického institutu.

Podle serveru to dokazuje, že globální snahy o zlepšení životního prostředí mohou fungovat. Může to posloužit jako vzor pro to, jak by mohlo lidstvo bojovat s problémem klimatických změn, který se zhoršuje exponenciálně, dodala badatelka.

Zjištění amerických vědců nicméně neznamenají, že je slunění bez ochranných opalovacích krémů s UV filtrem bezpečné. Současným tempem by se mohla ozónová díra úplně zacelit nejdříve za třicet let.

Rakovina kůže i očí

Toho, že se s ozónovou dírou něco děje, si začali vědci všímat v 50. letech minulého století. V 70. letech bylo prokázáno, že za to můžou chlor-fluorované uhlovodíky včetně jejich nejznámější podskupiny – freonů. Ty byly masově používány v chladicích zařízeních, sprejích a dalších průmyslových výrobcích.

V roce 1987 ale 196 zemí světa podepsalo Montrealský protokol zakazující produkci 96 chemických látek.

Postupné narušování tloušťky ozónové díry vedlo podle odborníků k růstu rakovinných, kožních a očních onemocnění i k dalším negativním důsledkům.

Výzkum Solomonové se rozchází s rekordní velikostí ozónové díry v říjnu 2015. Vědci jsou ale přesvědčeni o tom, že za tímto zvětšením je sopečná aktivita, kdy se do ovzduší dostalo velké množství vulkanické síry. To přispělo k tvorbě polárních stratosférických oblaků, v nichž dochází k chemickým reakcím, vedoucím ke štěpení ozónu.

Anketa

Jak se chráníte před sluncem?
Opalovacím krémem
10,5 %
Pobývám ve stínu
20,1 %
Neodhaluji se
2,6 %
Kombinací více prvků
33,3 %
Nijak
33,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2351 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám