Hlavní obsah

Trump znovu hájil mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Columbus

Donald Trump během úterního předvolebního mítinku v Ohiu stejně jako už dříve hájil waterboarding a další tvrdé výslechové metody, které prezident Barack Obama nazval mučením a zakázal je. Uvedl to list The Guardian.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Trump jen pár hodin po teroristických útocích na istanbulském letišti prohlásil, že USA musí „bojovat proti ohni ohněm“. Země je podle něj slabá a hloupá a „musí tvrdě a hrubě“ odpovědět na hrozby, které představuje zejména Islámský stát.

„Co si myslíte o waterboardingu?“ zeptal se Trump davu a po souhlasných výkřicích z publika dodal: „Mně se moc líbí. A nemyslím si, že je dost tvrdý.“ Waterboarding čili simulované topení vyslýchaných osob byla jedna z výslechových metod CIA za prezidenta George W. Bushe během jeho tzv. války proti terorismu. Obama metodu po svém nástupu do funkce zakázal.

The Guardian napsal, že Trump na shromáždění také pochvalně mluvil o válečných zločinech amerických vojáků.

Volný obchod jako znásilnění

Rovněž zopakoval, že by si USA měly chránit svůj trh, a zkritizoval ujednané Transpacifické partnerství (TPP), které by mělo představovat největší zónu volného obchodu na světě. Dohodu, kterou ještě musí schválit všechny národní parlamenty, uzavřely USA s Kanadou, Mexikem, Chile, Peru, Novým Zélandem, Austrálií, Singapurem, Japonskem, Brunejí, Malajsií a Vietnamem.

Trump ji v úterý hned třikrát nazval „znásilněním naší země“. Guardian upozornil, že Trump už v květnu prohlásil, že USA „nemohou dál dovolovat Číně, aby je znásilňovala“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám