Hlavní obsah

Američané posílají na cvičení do Pobaltí bombardéry B-52

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy ve čtvrtek vysílají na vojenská cvičení NATO v Pobaltí tři své strategické bombardéry B-52 Stratofortress. Budou umístěny na vojenském letišti Fairford v Anglii. Na svém webu to oznámilo americké strategické velitelství Stratcom.

Foto: Reuters

B-52 Stratofortress

Článek

„Zapojení strategických bombardérů do mezinárodních operací zvyšuje připravenost a schopnosti vojenských sil USA a NATO, což je pro globální bezpečnost nezbytné,” prohlásil admirál Cecil Haney, který stojí v čele Stratcomu.

Strategické velitelství pravidelně vysílá bombardéry B-52 na manévry do Evropy a Tichomoří. Cílem takových operací je nejen nácvik bojové spolupráce se spojenci, ale také demonstrace toho, že USA jsou schopny nasadit strategické bombardéry kdekoli po světě.

Související téma:

Letouny B-52 se zapojí do cvičení Saber Strike, které v pobaltských republikách začalo 27. května a které skončí 22. června, a také do manévrů Baltops. Ty se konají od pátku 3. června do 18. června a spolu se státy NATO z baltského regionu se do nich zapojí i nečlenské země Finsko se Švédskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám