Hlavní obsah

V amerických ozbrojených silách loni došlo k tisícům případů sexuálního obtěžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washigton

Americké ozbrojené síly v roce 2015 evidovaly 6083 případů sexuálního obtěžování. Napsala to ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na pravidelnou výroční zprávu Pentagonu. Dokument upozorňuje, že velký počet podobných incidentů zůstává neohlášen.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Článek

Ve srovnání s rokem 2014 se počet těchto případů nepatrně snížil - o jedno procento. Pentagon uvedl, že „ohlášený počet sexuálních útoků zůstává na vysoké úrovni v posledních letech”.

Velký nárůst ministerstvo obrany zaznamenalo po roce 2012, v němž bylo ještě nahlášeno jen kolem 3600 případů sexuálního napadení. Spíš než nárůst kriminálního jednání bylo ale důvodem přesvědčení obětí, že útok mohou ohlásit bez obav z odvety.

K většině loni ohlášených útoků došlo v roce 2015, ale některé jsou staré i několik let. Přestože odveta za nahlášení je častá a trestná, žádný z loni nahlášených případů odvety neskončil u soudu, dva pachatelé byli potrestáni mimosoudně.

Podle nezávislého průzkumu z roku 2014 si 62 procent obětí sexuálního napadení stěžovalo na nějakou formu pomsty.

Podle odhadu psychologů nahlásí sexuální útok v armádě jen asi 40 procent ženských obětí a deset procent obětí mužských. Muži si na sexuální násilí stěžovali v 19 procentech ze všech nahlášených případů. Většinou k nim dochází v době výkonu služby.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám