Hlavní obsah

Jih USA postihly povodně, mají už šest obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné bouře a záplavy si vyžádaly na jihu USA podle televize NBC nejméně šest obětí. Nejvíce postižena je Louisiana, kde voda poškodila na 5000 domů, ale zasaženy jsou i Mississippi, Oklahoma, Arkansas a Tennessee, kde napršelo přes víkend až 7,5 centimetru srážek.

Foto: Scott Threlkeld, ČTK/AP

Evakuace obyvatel louisianského Independence

Článek

V Louisianě u hranic s Texasem napadlo za pět dní přes půl metru srážek a hladiny řek vystoupaly na rekordní úroveň.

Jednou z obětí se stal u Clarence v Louisianě 78letý muž, který se utopil, když se pokoušel dostat do svého domu na hliníkovém člunu, aby si vzal osobní věci. Další dva lidé z lodě byli zachráněni.

Z Louisiany jsou i tři další oběti, jeden člověk zemřel v Oklahomě a jeden v Texasu.

Přestože se v neděli večer vyjasnilo, počasí s bouřkami a dešti má pokračovat i v dalších dnech, což může situaci ještě zhoršit. Proto bylo vypuštěno z přehrady Toledo Bend do řeky Sabine tolik vody, kolik jen bylo možné.

Foto: Lee Celano, ČTK/AP

Záplavy z rozlitého jezera Caddo in Mooringsport v Louisianě

Hladina Sabine dosáhla výše 10,5 metru, což je o devadesát centimetrů více než rekordní úroveň z roku 1884. Protože řeka může stoupat ještě dva nebo tři dny, byla v texaském Deweyville vyhlášena evakuace. „Nikdo z obyvatel neviděl v Deweyville takovou povodeň, jaká přijde v příštích dnech,“ varoval meteorolog. Evakuovat se mají i obyvatelé louisianského města Calcasieu na druhém břehu řeky.

I další řeky mají hladiny na rekordních úrovních, například Bogue Falaya v Covingtonu překonala 23 let starý rekord o 90 centimetrů a Little River v Rochelle 33 let starý rekord o metr dvacet.

Foto: Troy Catchings, ČTK/AP

Evakuace obyvatel v Clarksdale ve státě Mississippi

Poškozeno bylo v Louisianě 5000 domů. Mississippi hlásí poškození 800 domů, z nichž 185 je zcela zničeno. Výše škod zatím nemohla být vyčíslena.

Louisianská Národní garda pracuje nepřetržitě již několik dní. Podařilo se jí zachránit více než 3295 obyvatel a 316 domácích zvířat. Desítky silnic a mostů v regionu byly o víkendu zavřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám