Hlavní obsah

Zemřel astronaut, který s Apollem 14 přistál na Měsíci

Miami
Aktualizováno

Ve věku 85 let zemřel ve čtvrtek na Floridě bývalý americký astronaut Edgar Mitchell, jenž byl šestým člověkem na Měsíci. Informovala o tom v pátek podle listu The Palm Beach Post jeho dcera Kimberly Mitchellová.

Foto: NASA, Reuters

Astronaut Edgar Mitchell na archivním snímku

Článek

Bývalý astronaut zemřel po krátké nemoci ve čtvrtek v místním hospici v Lake Worth v předvečer 45. výročí svého přistání na Měsíci..

Mitchell se v roce 1971 jako pilot lunárního modulu Antares zúčastnil mise Apolla 14, kde letěli ještě Alan Shepard jr. a Stuart Roosa. Byl jedním z pouhých 12 lidí, kteří stanuli na měsíčním povrchu. Apollo 14 vzlétlo 31. ledna, jeho mise trvala devět dní.

Foto: NASA, Reuters

Edgar Mitchell na Měsíci u americké vlajky

Později na sebe Mitchell, který se se sice narodil v Texasu, ale za své rodné město považoval Artesii u Roswellu, upoutal pozornost prohlášeními o existenci mimozemšťanů, kteří podle něj opakovaně navštívili Zemi. Věnoval také velkou pozornost paranormálním jevům.

Foto: Henny Ray Abrams, ČTK/AP

Astronaut Edgar Mitchell na snímku z roku 2006

V roce 2006 na sebe upozornil, když se rozhodl prodat kameru, která byla na Měsíci. NASA kvůli tomu na něj podala žalobu, on se hájil, že každý člen posádky měl právo si vzít něco na památku z letu a bez něj by byla kamera zničena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám