Hlavní obsah

Virus zika může zabíjet. V Kolumbii zemřeli nejméně tři nakažení lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogota

Infekci virem zika podlehli v jihoamerické Kolumbii nejméně tři pacienti. Oproti původním informacím se tak ukazuje, že jde o nemoc, která může působit fatální zdravotní problémy nejen u lidských plodů, ale i u již narozených dětí a dospělých.

Foto: AP

Vykuřování komárů, kteří infekci přenášejí

Článek

Podle britského deníku The Guardian o tom informoval kolumbijský ministr zdravotnictví Alejandro Gaviria a dodal, že další dva pacienti zemřeli na takzvaný Guillain-Barrého syndrom, což může být rovněž důsledek infekce virem zika.

Navíc může jít jen o špičku ledovce. Kolumbijští epidemiologové prověřují možnou příčinu asi stovky případů výše zmíněného neurologického postižení, které se projevuje paralýzou a poruchami dýchání. A odborníci mají za to, že za zvýšeným výskytem jinak velmi vzácného Guillain-Barrého syndromu může být právě zika.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kolumbijský ministr zdravotnictví upozornil, že pacienti nereagovali na tradiční léčbu imunoglobulinem, což by odpovídalo tomu, že je současná medicína v boji s prevencí i léčbou infekce bezbranná.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Vykuřování zika viru v Limě

„Úmrtnost je vysoká,” konstatoval dále kolumbijský minstr zdravotnictví Alejandro Gaviria po krizovém jednání se svými latinskoamerickými protějšky v uruguayském Montevideu.

Velká neznámá

Oficiálně stále platí, že je zika hrozbou zejména pro těhotné ženy, respektive jejich ještě nenarozené děti, u nichž může vyvolat závažné vývojové vady mozku, nejčastěji mikrocefalii. U již narozených dětí a dospělých jsou příznaky povětšinou mírné, projevují se horečkou a vyrážkou, po několika dnech ustupují.

Co všechno zika v lidském těle dokáže, ale lékařům stále není známo. Nedokážou například vysvětlit, proč u nenarozených dětí v Brazílii mikrocefalii vyvolává, zatímco v Kolumbii, kde je počet nakažených druhý nejvyšší právě po Brazílii, zatím nezaznamenali ani jeden případ.

„Je to záhada. Pořád ještě nevíme, jakých rozměrů může epidemie ziky dosáhnout,“ přiznal ministr zdravotnictví Gaviria.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Virus primárně přenášejí komáři, byly už však prokázány případy přenosu z člověka na člověka. Infekce se podle všeho dokáže přenášet i pohlavním stykem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám