Hlavní obsah

Spojené státy obnovily víza pro Evropany, kteří navštívili rizikové země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy zpřísnily vízovou praxi se zeměmi využívajícími takzvaný bezvízový program (Visa Waiver Program), do něhož je zařazeno 38 zemí světa včetně Česka. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Na přísnější režim narazí lidé, kteří v posledních zhruba pěti letech vycestovali do Íránu, Iráku, Súdánu nebo Sýrie.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří v minulosti cestovali do rizikových zemí, budou do USA potřebovat vízum.

Článek

Program bezvízového styku, do něhož bylo Česko zařazeno v listopadu 2008, umožňuje bezvízový styk lidem cestujícím do USA za účelem turistiky nebo obchodu na kratší dobu kratší než 90 dní. Stačí si v takovém případě vyřídit dovolení ke vstupu ESTA. To je možné udělat i přes internet.

Ostatní musejí zažádat o americké vízum na příslušném velvyslanectví USA.

Nově musejí žádat o vízum všichni, kdo po 1. březnu 2011 navštívily Írán, Irák, Súdán nebo Sýrii, uvedlo americké ministerstvo.

Evropské pasy už nejsou bezpečné

Podle agentury Reuters je důvodem skutečnost, že řada teroristů hlásících se k Islámskému státu, kteří provedli v Evropě sebevražedné atentáty, měla u sebe pasy evropských zemí, jež jim umožňovaly krátkodobou turistickou cestu do USA bez víz.

Z nového amerického opatření jsou vyjmuty osoby, které čtyři jmenované státy navštívily jako delegáti mezinárodních organizací, příslušníci humanitárních skupin nebo jako novináři. Výjimku budou mít i ti, kteří v daných zemích bojovali ve spojeneckých armádách, nebo Írán či irák navštívili až po 14. červenci 2015. Tehdy byla podepsána dohoda o íránském jaderném programu.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Opatření se naopak vztahuje na všechny, kdo mají dvojí občanství včetně íránského, iráckého, súdánského nebo syrského.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám