Hlavní obsah

Kuba a USA uzavřely předběžnou dohodu o obnovení leteckého spojení

– Washington/Havana

Zástupci Spojených států a Kuby uzavřeli předběžnou dohodu o obnovení pravidelného leteckého spojení mezi oběma zeměmi. Agentuře AP to ve čtvrtek sdělili nejmenovaní představitelé obou stran. O konkrétních podmínkách dohody budou nyní jednat s Havanou americké letecké společnosti. Lety budou obnoveny za několik měsíců, uvedly zdroje.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pohled z dálky na Havanu

Článek

Mezi USA a Kubou nyní existuje přímé letecké spojení jen formou charterové dopravy. Pro cestující to například znamená kupovat drahé letenky a podstupovat přísné kontroly, které je nutí být na letišti čtyři hodiny před odletem.

Washington a Havana po více než 50 letech napjatých vztahů obnovily letos v červenci diplomatické vztahy. [celá zpráva] V posledních měsících USA uvolňují vůči Kubě některé omezení, americké podniky například smějí na ostrově zakládat kanceláře.

Obě země před týdnem uzavřely dohodu o obnovení poštovních služeb.

Hlavním cílem jednání obou zemí je nyní odbourání hospodářského embarga, které Spojené státy uplatňují vůči komunistické Kubě od roku 1960. Zavedly ho v reakci na znárodnění majetku, který patřil americkým firmám a občanům. O dva roky později jej výrazně zesílily, takže v jeho rámci byla zakázána většina obchodu s Kubou i cest na ostrov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám