Hlavní obsah

Získat víza do USA může být těžší. Úřady chtějí prověřovat sociální sítě

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké úřady zpřísňují kontrolu žadatelů o víza – chtějí prověřovat i účty na sociálních sítích. Pro tento krok se rozhodly po masakru v centru sociálních služeb v San Bernardinu, kde muslimský pár postřílel 14 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Střelkyně Tashfeen Maliková, původem z Pákistánu, se do USA dostala bez potíží navzdory tomu, že na sociálních sítích, především v příspěvcích na Facebooku zasílaných sestře zveřejňovala radikální příspěvky. Maliková získala v květnu 2014 K-1 vízum známé spíš pod názvem snoubenecké.

„Před příchodem z Pákistánu ji prověřovali třikrát, avšak výroků o násilném džihádu zveřejněných on-line si nevšimli,“ poznamenal list The Boston Globe. V roce 2014 imigrační úřad sociální sítě neprověřoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záznamy ministerstva zahraničí Spojených států uvádějí, že úřady loni vydaly přes 40 tisíc snoubeneckých víz. Návrh prosazovaný Bílým domem podporují podle The Boston Globe i liberální senátoři Dianne Feinsteinová a Charles Schumer.

Reklama

Výběr článků

Načítám